Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

Не се налага промяна в мерките заради новия вариант на вируса

Снимка: Архив

Доказани са 8 случая на българи, заразени с новия вариант на коронавируса, потвърдиха от Националния център по заразни и паразитни болести. За т. нар. британски вариант информира и здравният министър Костадин Ангелов при посещението си във Варна. 

"Общо 8 са пробите с доказан нов вид на COVID-19, който е идентичен с варианта на вируса в Англия. Една от тях е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко от ВМА и няколко от частна лаборатория", обяви министърът.

"Хубавото за този нов вариант е, че той се повлиява от ваксините, които са налични на пазара към момента. Лечението е същото без промяна", увери Ангелов. Той добави, че няма да се налага промяна в мерките заради новия вариант на вируса.

"Всичко, което говорим до момента, сме го съобразили с тази опасност. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образование с учениците в детските градини и яслите, както и тези в начално училище. Сега ще разхлабим мерките в секторите "Култура" и "Спорт" и след това ще наблюдаваме 14 дни каква ще бъде тенденцията, за да видим какво ще предприемем като следваща крачка", посочи още здравният министър.

По повод единния сертификат за Европейския съюз за ваксинираните, Ангелов обясни, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, посъветва хората, върнали се от чужбина, да нямат много контакти с други хора, да се самоизолират и да се тестват. Според него също не е необходимо въвеждане на нови ограничения.

Във Варна министър Ангелов коментира и информацията,  че "АстраЗенека" ще достави 60% по-малко от предвидените ваксини за ЕС за първите няколко месеца. Той увери, че това няма да забави ваксинационния план в страната.

България е поръчала 4,5 милиона дози от препарата, а първата доставка трябваше да е половин милион дози. Очаква се ЕС да одобри ваксината за използване на 29 януари.

Над  30% са вече учителите и непедагогическият персонал, както и ползвателите на социални услуги в домовете за стари хора, които искат да се ваксинират, съобщи министърът.

Ваксинационният план у нас беше тема на посещението на Костадин Ангелов във Варна. Там той разговаря с представители на регионалните здравни, образователни и социални власти в североизточните области.

 

 


Facebook logo
Бъдете с нас и във