Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕ СЕ Е СТИГАЛО ДО РЕКЕТ ПРЕДИ ДЕЛАТА СРЕЩУ МЕН

Г-н Софиянски, буквално час преди да започнем този разговор, вие казахте публично, че сте били изнудван за пари, за да не образуват дела срещу вас. Ще потвърдите ли това и пред в.БАНКЕРЪ?
- Това е крайната интерпретация на Бареков от Би Ти Ви, той обича от всяко нещо да прави новина, но истината е, че витаеше в публичното пространство, че срещу мен ще има атака, и че имаше много подсказвания, че има начини това да се оправи. Които, разбира се, аз никога не съм допускал да се развият, защото това е извън моето съзнание.
Как се подсказва такова нещо? С посредници, които водят до кого? До бившия главен прокурор? Поне това се разбра от телевизионното ви интервю...
- Това става като, ето вие например сядате тук и ми казвате: А бе, знаеш ли, аз мога евентуално да ти помогна, а аз отговарям, че не искам да се занимавам с подобни неща и с това приключва разговорът. Не казвам... хора, които са идвали с много конкретни оферти, но просто имаше в общественото съзнание, и сред вас имаше, може би и мними представители или брокери, които намекваха, че някои неща в прокуратурата могат да се разрешат с такива средства.
Със средства? А думата пари споменавана ли е?
- Аз същото казах и на Бареков, а той си го произведе като рекетиране. Това са съвсем свободни и неформални разговори, на които никога не съм обръщал внимание и не съм отдавал значение.
А познавате ли лицата, с които все пак сте водили такива разговори?
- Дори не мога да си спомня кои са били тези лица.
Такива неща се помнят...
- Помни ги човек, който има нужда от това да направи нещо. А човек, който пресича нещата от самото начало, не може да помни такива неща. И не е длъжен навярно.
По-спокоен ли се чувствате сега, когато по ваше желание парламентът свали имунитета ви?
- Да, много по-спокоен се чувствам от обществена гледна точка. Защото се беше създало едно впечатление, че конкретни стъпки са на базата на пазарлъци за моя имунитет. Например гласуването за конституцията. Сега мисля, че след като преди да се гледа окончателно конституцията, аз съм направил предложение депутатът сам да може да си сваля имунитета и демонстрирах, че това може да стане. Сега вече на измененията в конституцията ще се гледа много по-благоприятно и това ще бъде една добре обществено приета промяна.
Пазарлъци, казвате. На практика Българският народен съюз е обвиняван в такова нещо от юли и август миналата година, когато се преговаряше за съставяне на правителство. Да се върнем малко назад. Не са ли доста свързани събитията?
- Категоричната позиция на Българския народен съюз беше, че на България не й трябват предсрочни избори. И заради това ние ще поемем, ако ни се възложи, мандата вместо ДПС. При едно условие - че това ще бъде непартийно програмно правителство. Това условие не беше прието. Ние тогава се отказахме и мандатът беше взет от ДПС. Аз и сега мисля, че ако България тогава беше направила едно независимо програмно правителство, по-близо до експертно, отколкото до политическо, правителството щеше сега да има едно много по-добро присъствие и представяне на страната.
Случайно ли е това, че се отказахте от имунитет точно когато изтича мандатът на Никола Филчев като прокурор?
- Аз не определям техниката, по която се движат процедурите в Народното събрание. Истината е, че забавянето дойде от Филчев, защото в момента, в който беше почти решен първият случай, той вкара втория, след това вкара още два и по този начин проточи решението на комисията. Иначе комисията беше готова да се произнесе в рамките на предвидения един месец. След като той продължи преди всяко взимане на решение да вкарва нови искания, комисията естествено се забави.
Все пак има съвпадение. Предложението на БНС за промени, засягащи имунитета, за което казвате, че е ваше, и отказът ви от депутатска неприкосновеност...
- Това е не само съвпадение, но е направено и с умисъл. За да се подчертае състоятелността на нашето предложение. Надяваме се това да доведе до обсъждането на двете тези. Едната - популистката, че не трябва да има никакъв имунитет, която наистина е популярна в обществото, но е много различна от това каква е практиката в една нормална, демократична и парламентарна страна. А другата теза е пълното запазване на сегашното състояние, която гледам, че мнозинството застъпва. По начина, който ние предлагаме, депутатът с една декларация да даде възможност да продължат процесуалните действия срещу него, допускаме и двете неща. Даваме възможност имунитетът да падне, т.е. да нямаш имунитет, без да зависиш от Народното събрание и от дебати, даваме възможност да си задържиш имунитета, ако решиш. Тук вече политикът може да се каже който ме подкрепи, значи носи политическа отговорност. Защото в този случай вече става въпрос за отговорност на политическа сила. Ако ти си избрал в групата си такъв човек, за когото се оказва, че има съмнения и той не иска да му падне имунитетът, като политическа сила или го подкрепяш и казваш, че поради тези и тези причини взимаш едно решение. И го помолваш той да го направи сам. Отговорността се разпределя - не е само на депутата като личност, но и като на представител на определена политическа сила.
Автоматично последва реакция от страна на парламентарната група на Коалиция за България и дори от самия премиер. Чу се, че са склонни да приемат това предложение на БНС. Не се ли страхувате, че пак ще ви обвинят в някакви пазарлъци?
- Аз не виждам за какви пазарлъци може да става дума...
Например че сегашният главен прокурор няма да ви закача и от четирите дела срещу вас няма да произтече нищо.
- Нито познавам главния прокурор, нито имам някакви отношение към него. Изобщо не става въпрос за това. И изобщо... Вие си противоречите в логиката. Хем приемат нашето предложение, хем да не ме закачат... Не мога да схвана... Би трябвало аз да рекетирам в такъв случай. Нещо не разбирам...Честно, не разбирам за какво става дума.
Предложението ви за имунитета вероятно ще бъде подкрепено...
- Не съм сигурен, че ще бъде подкрепено, защото в мнозинството има разногласия по този въпрос. Но ние ще настояваме. Но не виждам ползата... Аз да се моля да ме подкрепят два пъти. Веднъж казват: Стефане, подкрепяме и втори път: Стефане, помагаме ти и на друго място. Така ли излиза?
Няма ли предложението на БНС да измъкне управляващото трио от много конфузно положение? Начинът да се реши проблемът с имунитета, който ще бъде взаимноприемлив?
- Аз мисля, че тук не става въпрос за някаква конфузна ситуация за управляващото мнозинство и за неуправляващите и мнозинството, а за конфузна ситуация за България. Защото ние сме поели ангажимента да направим промяна в конституцията, всички политически партии декларираха това, включително и ДСБ и СДС. И сега в един момент, в който ние не успеем да направим тези промени, не поставяме в конфузна ситуация мнозинството, а България. Защото на 4 април ще се чете докладът за България...
Има ли вече решение на парламентарната група как БНС ще гласува поправките в конституцията на второ четене?
- Ние не знаем още как върви дискусията във временната комисия. Освен това имаме сериозни предложения и за съдебната система, и по отношение на омбудсмана. Изобщо ние работихме върху конституцията не политически, а се опитахме да извлечем максимално добрите идеи за обществото. Което мисля, че е целта. Когато комисията представи един продукт, вече ще преценим какво можем да подкрепим и какво не можем.
Какво предлагате по отношение на възможността за сваляне на висшите магистрати от парламента?
- Позицията на БНС е, че това може да става по предложение на Висшия съдебен съвет и една четвърт от депутатите. Ние добавяме и Висшия съдебен съвет, защото това е институцията, която ги избира. Но минава през гласуване на две трети от депутатите. Това е по-различното при нас. При сегашното предложение на мнозинството процедурата минаваше изцяло през парламента.
Тук се разминавате и с предложенията на някои други десни партии. Как, според вас, това ще се отрази върху процесите на консолидация на десницата? Няма ли БНС или Съюзът на свободните демократи да бъдат изключени от преговорите за общ президент заради разногласия?
- Защо да бъдем изключени? БНС винаги е бил инициатор на такива процеси. Не виждам причина, освен това ние участваме и като самостоятелна партия ССД...
Веднага ще поясня. Преди десетина дни ВМРО и ДСБ си размениха остри реплики заради първото гласуване на промените в конституцията. На път бяха дори да ви поканят да се оттеглите от преговорите...
- Да. Мисля, че не бива да говорим за такива неща. Тогава позицията беше, че БНС е преговарял за моя имунитет. Сега, като се видя, че не е преговарял, мисля, че колегите избягват такива обвинения. Още повече че всъщност обвиненията бяха опровергани преди това. Самият факт, че всички, които гласуваха против промените в конституцията, след това внесоха предложения, означава, че потвърдиха потребността основният закон да мине на първо гласуване. Ако ДСБ не бяха внесли промени, разбирам позицията им да ни критикуват. Но когато ние помагаме на ДСБ да вкарат промени, и те ги внасят, приемаме това като извинение от тяхна страна.
Мислите ли, че десните партии ще успеят да издигнат общ кандидат за президент на изборите през есента?
- Смятам, че е задължително.
Не върви ли малко мудно процесът на преговори?
- Да, аз обичам малко по-бързо да вървят нещата, но, от друга страна, е въпрос на време постигането на пълно единство по отношение на кандидатурата. Мисля, че начинът, по който работят колегите, е много добър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във