Банкеръ Daily

Общество и политика

Не работят само 59 машини за гласуване от близо 12 хиляди

Общо 59 са неработещите машини за гласуване в страната - 7 устройства не са проработили още при тестването им в деня за размисъл, а 52 броя - в изборлния ден. Няма нито едно устройство в чужбина, което да е отказало да работи. В секциите, където машините не функционират, се е преминало към хартиени бюлетини. Такива бяха данните, предоставени от Централната избирателна комисия на последния й брифинг за днес. Най-вероятно те няма да се променят до края на изборния ден.

Трябва да се отбележи, че неработещите машини са изключително малко като дял от общия брой на машините, които са 11 936 броя.

Причините са най-различни. В част от секциите устройството не е стартирало в началото на изборния ден. При други не са проработили смарт картите; не са отпечатвали контролни разписки след гласуване; имало е и случаи на повреди на екраните заради употреба на неправилен дезинфектант. В тази връзка, от ЦИК уточниха, че трябва да се използва само етилов спирт до 75 процента.

Важен проблем, на който говорителите на ЦИК набягаха отново и отново - многократно избиратели са гласували в единия вид избори, след което са искали нова смарт карта от съответната секционна комисия, за да гласуват и в другия вид избори. От ЦИК непрекъснато наблягаха, че всеки гласоподавател получава само една карта. Щом я постави в машината, първият вариант, който може да избере, е да гласува и на двата вида избори. На същото поле на екрана се появяват и другите две опции - да гласува само за президент или само за парламент. Не може да получи втора карта, тъй като може да повтори избора си, подчертаха от ЦИК.

По-рано говорителите на комисията направиха и уточнение по изказване на служебния премиер Стефан Янев от тази сутрин. Той е заявил, че контролните разписки ще се броят, само за да установи общата им бройка. Комисарите напомниха, че секционните комисии ще броят гласовете, подадени чрез машините, от разписките по партии и коалиции, а след това ще попълнят съответните приложения. Няма да се броят само преференциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във