Банкеръ Daily

Общество и политика

Не работят само 32 машини за гласуване от близо 12 хиляди

В общо 32 избирателни секции е имало проблеми с устройствата за гласуване и се е преминало към хартиени бюлетини. Това е изключително малък дял от общия брой на машините, които са 11 936 броя. Това стана ясно на първия брифинг на Централната избирателна комисия за днес.

В 7 секции проблемите са били установени още в деня за размисъл. В повечето секции устройството не е стартирало в началото на изборния ден. На 2-3 места не са заработили смарт картите; едно не е отпечатвало контролни разписки при гласуване; имало е и случаи на повреди на екраните заради употреба на неправилен дезинфектант. В тази връзка, от ЦИК уточниха, че трябва да се използва само етилов спирт до 75 процента.

Важен проблем, на който говорителите на ЦИК обърнаха особено внимание - получени са сигнали от членове на секционни комисии, че избиратели са гласували в единия вид избори, след което са поискали нова смарт карта от съответната комисия, за да гласуват и в другия вид избори. Затова от ЦИК напомниха, че всеки гласоподавател получава само една карта. Щом я постави в машината, първият вариант, който може да избере, е да гласува и на двата вида избори. На същото поле на екрана се появяват и другите две опции - да гласува само за президент или само за парламент. Не може да получи втора карта, тъй като може да повтори избора си, подчертаха от ЦИК.

Говорителите на комисията направиха и уточнение по изказване на служебния премиер Стефан Янев от тази сутрин. Той е заявил, че контролните разписки ще се броят, само за да установи общата им бройка. Комисарите напомниха, че секционните комисии ще броят гласовете, подадени чрез машините, от разписките по партии и коалиции, а след това ще попълнят съответните приложения. Няма да се броят само преференциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във