Банкеръ Daily

Общество и политика

Не повторно заразяване, а мигриране на Covid-19 при случай в Кърджали

доц. Димо Димов

46 са новозаразените за последното денонощие. С тях случаите у нас на Covid-19 стават 1911 души, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов на редовния брифинг в Министерския съвет.

За първи път има регистриран случай на коронавирусна инфекция в област Търговище.

Направените проби за последните 24 часа са 1777, с тях общият им брой става 56 105 проби или 8015 тествани лица на един милион население.

От новозаразените 22-ма са настанени в болница. Така общият брой на намиращите се в момента в болнични заведения става 380 пациенти, от тях 49 в интензивни отделения.

Сред новорегистрираните случаи бяха съобщени петима новозаразени медици - четирима лекари и една медицинска сестра (с тях общият брой на медицинския персонал с Covid-19 става 206 души) и един случай в Кърджали, при когото се е смятало, че болният е излекуван. Оказва се, че той не е повторно заразен, а при него се наблюдава „репозитивиране на коронавирусната инфекция”.

Доц. Димов уточни, че според експерти на Световната здравна организация това не е ново заразяване, а мигриране на коронавируса в долните дихателни пътища.

За денонощието има 21 нови случая на излекувани, като така общият им брой става 422-ма души.

За последните 24 часа има четирима починали – двама мъже от София – съответно на 84 години и на 74 години; мъж от Благоевград на 86-годишна възраст и жена от Ямбол на 52-годишна възраст. Всички те са имали придружаващи заболявания.

Обявяването на смъртните случаи се осъществява само при лабораторно доказан резултат за коронавирусната инфекция, подчерта доц. Димов.

Той даде данни и за разпространението на Covid-19 по света. Броят на заразените е достигнал 4 013 000  души, като за последното  денонощие са регистрирани 97 128 нови случая. Починалите за последните 24 часа са 5550 души, с тях жертвите на Covid-19 стават около 276 000 души. За първи път в челната тройка на държавите с най-много новоконстатирани случая не присъства западноевропейска държава. Най-много новозаразени има в Съединените щати - 29 000 души, в Русия – 10 700 души и в Бразилия – 10 199 души.

В западноевропейските държави се запазват стойностите от изминалите няколко дни, но доц. Димов не пропусна да направи отново съпоставка между трите северни страни, предприели различни политики при овладяването на пандемията. В страната, приложила най-либералните мерки, Швеция, новооткритите за денонощието случаи са 642, а починалите - 135 души. В Холандия са регистрирани 319 нови случая, а 71 души са починали през последните 24 часа. В Дания са констатирани 135 нови случая и 8 нови жертви.

На Балканите за денонощието Турция е с най-много новооткрити случая на Covid-19 – 1800 души и 48 жертви, Румъния - 312 новоконстатирани случая и 35 починали.

В Албания са открити 8 нови случая на коронавирусна инфекция, а в Гърция - 13 новозаразени.

Накрая доц. Димов поздрави всички с Деня на Европа - 9 май и пожела светлият празник, поставил края на един от най-мрачните периоди в историята, да вдъхне надежда и увереност, че ще се справим с поредното предизвикателство пред човечеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във