Банкеръ Daily

Министерството на отбраната:

Не политиците, а разследващите дават информация за инцидентите

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов

Демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти. Това се казва в позиция на Министерството на отбраната по повод декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС от трибуната на Народното събрание.

От ГЕРБ отново повдигнаха въпроса за смъртта на лейт. Тодор Манчев, който бе открит мъртъв в спалното помещение на полигона „Ново село“. Днес по информация на БНТ е извършена ексхумация на трупа на младия военнослужещ. Изникнала е версията за убийство. При нова експертиза е установено, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. От ГЕРБ питат кой и защо е прикрил убийството на Манчев. Депутатът Даниел Митов е категоричен, че става въпрос за скандал, като смятат, че и Румен Радев трябва да понесе отговорност за създалия се хаос. Той нарече президента "патрон, кръстник". 

Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации. Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда, се казва в позицията.

Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая, са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура. Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи, подчертават от Министерството на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във