Банкеръ Daily

Общество и политика

Не подхожда на правова държава премиерът да решава медийни казуси с лични обаждания

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява изслушването на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ) да бъде прозрачно, публично и предавано на живо. Медийният регулатор ще изслуша Костов в понеделник в 14.00 часа във връзка със случващото се в радиото.

В края на миналата седмица се стигна до безпрецедентно прекъсване на излъчването на програма “Хоризонт”. Реакция имаше от прокуратурата, която започна съвместна проверка с ДАНС, тъй като става дума за въпрос, засягащ националната сигурност.

Светослав Костов следва да обясни и казуса с журналистката Силвия Великова - за опита да бъде свалена от ефир и отнемането на ресор “Правосъдие”. 

Костов бе избран от СЕМ за ръководител на БНР преди месец. 

"В последните дни редица представители на други институции бяха далеч по-активни от СЕМ по отношение на кризата в радиото. Оказа се дори, че премиерът Бойко Борисов не подозира, че именно този орган избира генералния директор на БНР, а смята че това прави парламентът. Със сигурност с подобно впечатление са останали и други хора и това в голяма степен се дължи на пасивността на СЕМ в настоящия състав. Затова сме убедени, че СЕМ трябва да полага повече усилия за публичност и живото излъчване на изслушването на Светослав Костов би било такова. Не на последно място, бихме обърнали внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че решаването на подобни медийни казуси посредством лични обаждания от негова страна, не подхожда на държава, в която институциите работят. Вместо той да се занимава с това, би трябвало СЕМ да си свърши работата, а за да е ефективен съветът, е много важно какви хора изпращат в него Народното събрание и президентската институция", се посочва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти – България

АЕЖ припомня също така, че съвсем наскоро възникна скандал относно неподходящата и недостатъчна квалификация на излъчена от Народното събрание нова членка на СЕМ. Според закона членовете на съвета трябва да се ползват с висок професионален и обществен авторитет, а не да бъдат просто верни на управляващата партия. Ако Бойко Борисов наистина се интересува от темата, е добре да потърси отговор на въпроса дали парламентарната група на неговата партия е действала в интерес на обществото при гласуванията относно състава на СЕМ. Друг въпрос, който би трябвало да е сред темите за размисъл за Борисов, е дали председател на парламентарната комисия по култура и медии, излъчен от неговата партия, трябва да е човек като Вежди Рашидов, който в неделя в национален ефир отрече свободата на словото като ценност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във