Банкеръ Daily

Общество и политика

Не по-малко от 200 са наводнените къщи в Карловско

Ситуацията в района на Карлово се подобрява, каза за БТА директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Днес ще бъде направен опит да бъде поставен понтонен мост, за да се осигури достъп до село Богдан, което остана откъснато, след като няколко моста бяха скъсани.

Водата в Каравелово вече се е оттекла, започват огледите и оценяването на щетите.

Снощи кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение във всички селища, които се намират западно от град Карлово.

Вследствие на продължителния интензивен дъжд са наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново, и в град Клисура. 

Кметът на община Карлово не се ангажира с обобщение на щетите на този етап. "В село Богдан наводнените къщи са поне 120 - 150, в различна степен. В Каравелово са около 60, а в Слатина - също има. Не по-малко от 200 са наводнените къщи", посочи Кабаиванов.

Няма загинали и пострадали хора при бедственото положение след проливните дъждове в карловските села, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Около 20 души са спасени с хеликоптер от най-тежко пострадалото село - Богдан. 

Вчера за преодоляване на щетите от бедствието на място бяха изпратени 100 войници и 10 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Втори военен хеликоптер се включи в помощ на спасителните операции, тъй като след проливните дъждове някои от пътищата бяха прекъснати и селата блокирани. Хеликоптер „Кугар“ ще доставя хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Непроходими са участъците Каравелово – Богдан; Московец – Богдан, Слатина – Розино, Дъбене – Войнягово. Движението се извършва по обходни маршрути, като село Богдан е недостъпно.

Паднали са 4 или 5 моста над реките Стряма и Татлъдере, които са общински, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който посети мястото на бедствието. Основно щетите са върху общинска инфраструктура, посочи той. И добави, че от ведомството са в непрекъснат контакт с кметовете.

Води се и разследване за извършване на престъпление – причиняване на наводнение по непредпазливост, съобщи зам.-директорът на Националната следствена служба Юлиана Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във