Банкеръ Daily

Вицеадмирал Блънт, ВМС командир на НАТО:

Не планираме да останем задълго извън Черно море

Командирът на морското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт се срещна с командира на ВМС на България контраадмирал Кирил Михайлов.
S 250 6f70ed81 ff5c 4921 a863 0990fec8569b

Командирът на морското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт, който се срещна с командира на ВМС на България контраадмирал Кирил Михайлов, заяви, че е изпратил от Варна послание за солидарност в това трудно време и че НАТО остава обвързан с Черноморския регион.

Вицеадмирал Кийт Блънт заяви, че иска да изпрати от Варна послание за солидарност в това трудно време и да увери всички, че НАТО остава обвързан с Черноморския регион.

На въпрос, свързан с увеличаване на военното присъствие на натовски кораби, вицеадмирал Блънт отговори:

"Не мога да оповестя пред вас нашите оперативни  планове, но мога да ви уверя, че не планираме да останем задълго извън Черно море".

Вицеадмирал Блънт ще посети Военноморския координационен елемент на НАТО във Военноморска база "Варна", където ще бъде обсъдена по-добрата координация на натовските държави.

Вчера началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов са обсъдили изменението на средата за сигурност в Черноморския регион и произтичащите от войната в Украйна заплахи за страните членки на НАТО в морския домейн с командира на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт, който е на посещение в България.

Той е бил запознат с развитието на отбранителните способности на въоръжените ни сили, съобщават от Министерството на отбраната.

Разгледани са били също дейностите и етапите по изграждането на допълнителен отбранителен потенциал на Алианса за засилване на военното присъствие по източния фланг, както и 360-градусовия подход за реагиране при заплахи във всички домейни, посочват още от МО.

„Акцент беше поставен върху предното присъствие на НАТО в Черноморския регион. Съвместяването на националните способности в морския домейн с колективните механизми за отбрана намери отзвук при обсъждането на изграждане на морски координационен център във Варна като част от структурата на силите на Алианса по източния фланг. Изтъкната бе необходимостта да бъдат продължени инвестициите в отбраната на национално ниво като се поддържа постоянен баланс между възможностите на държавата и нуждите на видовете въоръжени сили“, се казва в съобщението.

Визитата на вицеадмирал Блънт продължи днес във Варна, където той се срещна с командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във