Банкеръ Daily

Общество и политика

Не откриха Боян Петров до върха Шиша Пангма

Спасителите, които търсят българския алпинист Боян Петров, са достигнали до връх Шиша Пангма. При спасителната операция Боян Петров не е бил намерен, съобщава БНТ.

11 дни след като българинът изчезна на връх Шиша Пангма, спасителната операция по издирването му продължава.

Кирил Петков, който се намира в Хималаите, заяви пред обществената телевизия, че спасителната група е стигнала на 10 метра от върха Шиша Пангма. "Те почти стигнаха самия връх, сега се обсъжда, че трябва да се върнат, надяваме се абсолютно безопасно, гледайки надолу вече в по-ниските части на планината, ако случайно забележат нещо, слизайки надолу. Говоря с най-добрите тука и те казват, че няма начин на под 10 метра от върха или на самия връх човек да оцелее толкова време."

По думите на Петков единствената надежда, "повече като чудо", остава Боян да е по-надолу в планината и той да бъде открит от спасителите по пътя им надолу. Той обясни и че в по-ниските части на планината условията за оцеляване не са толкова тежки, не е толкова студено и има възможност бедстващ човек да се скрие и да изчака спасители.

"Палатката в трети кемп не беше открита. Беше открита неговата фанелка и днеска разбрахме и неговия кит от инсулин. Но най-вероятно, ако палатката е била издухана от вятъра, те просто са изпаднали."

Според Петков, ако утре спасителите се приберат без друга информация и без да са намерили други знаци, за това, че Боян може да е жив, това най-вероятно ще бъде края на спасителната операция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във