Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕ ОЧАКВАЙТЕ ЛОШИ МАНИЕРИ ОТ БСП

Два девиза избра БСП за 46-ия си конгрес, който започва в събота (3 декември). Червените окончателно се спряха на лозунга Социална отговорност, човечност, разум и воля, допълнен от Икономически растеж - промяна. Думите съдържат всичко, което червените трябва да отчетат като свършено, и всичко, което обещават да свършат, коментираха веднага политическите анализатори. Лозунгите се отнасят както за партийните, така и за държавните дела, обясниха те.
На форума БСП ще декларира за пореден път, че поема отговорността в управлението и ще се придържа максимално близо до социалните си обещания. Ще прояви разум и воля да управлява и ще се съобразява с икономическите реалности. А колкото до човечността, тя ще бъде алибито на партията, противопоставено на дивия капитализъм, който лично лидерът Сергей Станишев разкри по време на 45-ия конгрес на БСП, докато сегашният коалиционен партньор на червените НДСВ управляваше страната заедно с политическия брокер ДПС. Последното, което се отнася за Ахмед Доган, също е цитат, речено е от лидера на социалистите преди парламентарните избори през юни тази година. След което БСП направи правителство с дивите капиталисти и с брокерите. Едва ли обаче тези остри реплики ще прозвучат достатъчно мощно на 46-ия конгрес на БСП. Социалистите, или поне тези, които ще представят партията на форума, са приели тройната коалиция като неизбежна. И вече героично се утешават, че тъкмо партията носи основната тежест в управлението. За коалиционните партньори е отредена
вината
за завареното положение и за всички предстоящи проблеми в управлението.
Наблюдателите с право очакват на конгреса да има емоции, породени от присъствието на лидерите на двете партии партньорки НДСВ и ДПС. Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган потвърдиха миналата седмица, че ще гостуват на мероприятието в НДК. Двамата ще поздравят учтиво делегатите, ще изразят надежда, че коалицията ще управлява успешно пълен мандат и че ще изпълни голямата цел - присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Едва ли царят и Сокола ще се задържат дълго в конгресната зала, за да чуят какво ще кажат делегатите по адрес на предходното управление, прогнозират запознати. Двамата коалиционни партньори по-скоро възпитано ще оставят Сергей Станишев да си гледа партийните работи.
На Позитано 20 иронично подхвърлят, че лидерът правил сухи тренировки за конгреса, като отчитал стоте дни на правителството и представял управленската програма. Иначе в речта си пред конгреса Станишев няма да пропусне да отчете оживление във вътрешнопартийния живот. Партията, както ще бъде отчетено, е спечелила не само най-много места в парламента, но е на път да изпълни
вечните си директиви
Те от 10-15 години са да се реформира отвътре, да обнови ръководствата си, да привлече млади хора и да отреди по-голямо място на жените по върховете и в редиците си.
Миналата седмица приключиха събранията и конференциите на местните организации на БСП. От Позитано 20 гордо съобщиха, че една четвърт от регионалните ръководства на партията са нови. От шефовете на всичките 292 общински партийни ядки близо 43% са във възрастовата група от 36 до 50 години, 6 на сто са до 35 години, а останалите 51% са над 51 години. Малко над една трета от ръководителите на местните организации на БСП са жени, отчитат още социалистите.
От всичките 678 делегати на конгреса висшистите са 90 на сто, като сред тях най-много са икономистите и инженерите. Всеки четвърти делегат е жена, а побелелите глави в залата, прехвърлили 60 години, са сведени само до 55 души.
Партийни опозиционери ще повдигнат вечния въпрос за разграничаването на партийната от държавната власт. Не може за едни да се мери с един аршин, а за други - с друг, коментират те. Общинските шефове на БСП, които са назначени в областните управи, бяха сменени в повечето случаи, докато някои от големите партийци, като Румен Овчаров, съвместяват по три поста. И каква излиза тя? Както в поговорката Каквото подобава на Юпитер, не подобава на вола, гневят се социалистите. Ръководството обаче ще контрира с голямата отговорност, която е поела БСП със съставянето на тройната коалиция. Двамата заместници на Сергей Станишев - Румен Овчаров и Румен Петков, имат нелеката задача да провеждат партийната политика в управлението и затова трябва да съвместяват партийните си задължения с министерските. Не е ясно какво ще отговори висшето ръководство на въпроса, който смятат да зададат от залата. А той е дали отговорността за прокарването на регионалната политика на партията по места е по-маловажна за бъдещите изборни победи на БСП?
Едва ли реакциите на делегатите и на вътрешната опозиция в БСП ще станат онази
капка катран
която ще вгорчи цялата каца с мед, прогнозират наблюдателите. Още с преизбирането на Румен Овчаров за шеф на софийската организация на БСП миналата събота нещата влязоха в очакваното русло, допълват те. Статуквото се запазва в името на партийната и правителствената стабилност, но идеята за подмладяване и промяна остава на дневен ред. Ангажиментът да бъдат лансирани хората на Сергей Станишев - също.
Друг е въпросът как изглеждат нещата на някои ревностни социалисти идеалисти, както се наричат самите те. Според тези наивни партийци излиза, че след като загубиш едни кметски избори, запазваш с мнозинство поста си и стоварваш вината на врага с партиен билет. И всичко си остава същото.
Всъщност професор Божидар Димитров и компания, които подкрепиха не Татяна Дончева, а Бойко Борисов, получиха само поредното
мъмрене пред строя
Както в.БАНКЕРЪ вече писа, от предложенията за промени в устава е отпаднала възможността ВС да изключва партийци, които предприемат действия срещу БСП. Тях може да ги изгони само организацията, в която членуват, както е и сега.
Няма да има трусове и драстични промени в ръководството. Претендентите за поста на Сергей Станишев остават петима, освен него самия. Това са заместникът му Румен Петков, говорителят на партията Ангел Найденов и депутатите Татяна Дончева, Костадин Паскалев и Янаки Стоилов. За трима от тях е абсолютно сигурно, че ще си направят отвод, категорични са делегати на конгреса. Близо 75% от местните организации застават зад Сергей Станишев, така че той ще събере поне 200 гласа, прогнозират те.
Опозицията и критиките ще послужат за доизграждане на образа на единствената реформираща се и демократизираща се партия, твърдят още анализаторите. Те припомнят написаното през миналата седмица от един социолог, когото наричат постоянното присъствие на Позитано 20, който открито лансира тази теза.
Върхушката в БСП замисля процедурен трик по време на конгреса, който ще елиминира възможността делегатите в залата спонтанно да издигат кандидати за ВС на БСП. Под благовидния предлог, че е по-демократично номинациите за висшия орган да идват само от низините на партията, т.е. от местните организации, шефовете на БСП ще подложат на гласуване от конгреса идеята да се разглеждат само тези имена. Издигнатите в залата кандидатури ще отидат в пета глуха, коментират социалисти от софийската организация и обещават да разкрият от трибуната този заговор. Отново обаче ще се опитат да ги парират, като изтъкнат факта, че една от промените в устава е в посока демократизиране на ВС на БСП. Самото ръководство ще предложи делегираните от районните организации членове на висшия съвет да бъдат вече по двама, а не по един, както беше досега. Единият задължително трябва да е жена, а другият - млад човек, най-много до 40 години. Това изискване ще обслужи тъкмо селекцията на шефовете, които вече са много добре запознати с номинациите за ВС, коментират социалисти. Според тях една от най-големите интриги на конгреса ще бъде включването на червени бизнесмени в Изпълнителното бюро и във Висшия съвет на партията. Най-малкото във ВС ще влезе Добромир Гущеров, прогнозират от Позитано 20.

Facebook logo
Бъдете с нас и във