Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕ НАПУСКАМЕ КОАЛИЦИЯТА С БСП ОТ ЛОЯЛНОСТ

Г-н Камов, различава ли се позицията на политическо движение Социалдемократи по последния мониторингов доклад на Еврокомисията от тази на правителството и на парламентарната група на Коалиция за България?
- Да, има различия и те са в това каква тежест се придава на критичните бележки, как те се интерпретират. Според нас тревожно е изоставането ни в областта на контрола върху финансовите средства. Тази критична зона от жълта се превърна в червена. А това изцяло е отговорност на сегашното правителство, което обаче някак си премълчава тази тема в своите преценки. А не е изключено и други жълти зони, които сега твърде самоуспокоително са представяни като достижение, също да станат червени до октомври. Контролът върху финансовите средства при използването на средствата от структурните и кохезионния фондове е ключова сфера в отношенията ни с Европейския съюз...
След като Министерството на финансите контролира тези фондове, защо не поискахте оставката на финансовия министър г-н Орешарски, а насочихте критиките към министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. А и съпоставката с предходния доклад на Еврокомисията показва, че за това време земеделието се е отървало от седем червени зони и е свело до две критичните области, които за Румъния са три?
- Защото оставката на министър Кабил, която поискахме заедно с моите колеги депутати от Добрич, няма общо с европейските оценки. Неслучайно направихме това ден преди доклада... Изчакахме цяла година да мине след изборите, за да може в нашия избирателен район да се случат очакваните неща в земеделието. Но те не се случиха. Вече шеста година Движението за права и свободи управлява българското земеделие. Управленските практики, които то наложи през това време, а и самата философия на мислене, изразена метафорично чрез обръча от фирми, нямат нищо общо с европейските стандарти. Ето по това мисля, че всеки български гражданин и особено политик, който е избран да защитава определени интереси и да очаква определено развитие, не само има правото, но е и задължен да заеме позиция. Приемлив ли е този маниер на управление на земеделието за обществото? Отговорът, който ми бе даден чрез пресата от заместник-председателя на ДПС Лютви Местан, за мен е силно озадачаващ. И той гласи, че БСП не подкрепяла тази позиция. Аз питам - откога г-н Местан е говорител на БСП? Впрочем много ме интересува какво всъщност е мнението на социалистическата партия.
Обсъждано ли е в парламентарната група това ваше становище за ДПС, както и настояването ви управляващата коалиция да му отнеме контрола върху земеделието?
- Ръководството на групата е изслушало аргументите на двамата мои колеги от БСП. Но само толкова...
Значи вие не знаете каква е позицията на БСП по въпроса?
- Не и най-вероятно няма да я науча. А ако г-н Местан вече е говорител на социалистите, то нещата наистина много са напреднали.
Г-н Камов, преди време казахте, че БСП е заменила проекта Нова левица с нов стратегически партньор, който е ДПС. Това сближаване явно се задълбочава, така ли?
- Да, това, за което говорихме, е ярко доказателство на тази теза. Между БСП и ДПС има изключително голяма близост.Тази близост развали Нова левица.
Какво конкретно би трябвало да се направи за преодоляване на изоставането през оставащите месеци до окончателното решение за нашето приемане в Европейския съюз?
- Първо, трябва да проличи воля за справяне с проблемите от страна на правителството, което е най-важното нещо. Тук сравнението с Румъния не е в наша полза. Защото в нейното управление е изразена много по-ясна политическа воля за изпълнението на препоръките от страна на Евросъюза. Министър-председателят е този, който трябва да внуши, че тази воля съществува, и да го докаже с конкретни действия. Необходима е пълна прозрачност и отчетност във всичко, което се прави. В нашите представи това предполага задължително явяване на премиера - поне по националната телевизия - веднъж седмично, за да информира обществото за всичко онова, което е придвижено напред, но също и за това, в което изоставаме. И още - необходимо е деклариране, че никой от министрите няма връзка с организираната престъпност. Много важен въпрос е и този за досиетата, който в последно време отново стана особено актуален. Политическо движение Социалдемократи поддържа изцяло позицията на главния прокурор за тяхното незабавно отваряне. За съжаление обстоятелството, че сега се занимаваме с този въпрос, показва колко изостанала е България.
Нищо не казахте за коалиционната формула 8-5-3. Не би ли могло отказването от нея да допринесе за наваксване на изоставането?
- Естествено. Ние сме убедени, че това е вредна формула, която блокира възможността кадърни хора да се заемат с решаването на наболелите проблеми.
Г-н Станишев обясни, че тя се отнася само до най-високите равнища, но не и по-надолу.
- Тази формула беше договорена за всички назначения. Мога да дам конкретни примери за номинации на хора от политическо движение Социалдемократи, които отпаднаха по тази причина. Ето да вземем нашата номинация за заместник-министър на здравеопазването, която беше приета от всички, дори от самия премиер и от министъра на здравеопазването. И не за друго, а защото човекът е доказал своята компетентност в областта на електронното здравеопазване. Но именно порочният квотен принцип изяде неговото място. Мисля, че по подобен начин и на много други места редица способни хора не са могли да се впишат в изискваната квота. А спомняте ли си какво ни завеща Петър Дертлиев? Да управляваме с таланта на целия народ!
Но това ваше становище също не е обсъждано и не му се обръща никакво внимание от вашия коалиционен партньор БСП. Не говори ли това за безсилието ви като политическа организация и не обезсмисля ли участието в това управление?
- Вижте, фактите са следните. Ние работихме с капацитета на двадесетхилядна организация със свои структури в цялата страна и с усилията на тези членове помогнахме да бъдат избрани 82 депутати и гарантирам, че нашият принос е най-малко 60 000 гласа. Това бе признато официално в доклад на БСП още на местните избори. ПД Социалдемократи разработи програма от 380 страници, голяма част от която бе възприета от Коалиция за България. Наши екипи организираха основната част от кампанията там, където организациите ни са най-силни.Това не може да се нарече безсилие.
Имам предвид, че може би трябва да предприемете по-решителни действия...
- Ние го направихме още на 4 февруари тази година, като приехме нова концепция за бъдещето на ПД Социалдемократи и за подготовката си за следващите местни избори. Приехме много критична позиция за икономическата политика на правителството, заявихме, че фактически БСП е единствената управляваща партия от Коалиция за България. Но въпреки това няма да напуснем коалицията. Заради нашата лоялност към избирателите - така се явихме пред тях.
При сформирането на сегашното правителство заявихте, че то не само ще качи България на магистралата за Европейския съюз, но ще я постави в нейната скоростна лента. На практика се случи нещо различно - навлязохме в заобиколен път, изпълнен с много неравности. Защо стана така?
- Да, аз отправих такова пожелание към току-що избраното правителство. И тук ми се иска да припомня нещо много важно. Преди пет години представихме една разработка, наречена България - 2010 година, в която бе обоснован теоретично социално-либералният модел. Тогава получихме адмирации от БСП, НДСВ и ДПС, от синдикатите и работодателските съюзи. В този документ ние описахме колко добре би било за страната да не се върви към традиционното ляво разбиране за обществото, което инерционно винаги се свързва с практиките на БСП и с предишното управление на Жан Виденов, нито пък да се следва рестриктивната дясна практика на кабинети като този на Иван Костов, довела до социално напрежение и до дълбоко социално разслоение на обществото. В изборния ден заварих на Позитано едно голямо разочарование от това, че не ни достигат гласове да направим правителство с ДПС. Останах с чувството, че всичко вече е договорено с тях - от портиера до министъра. А аз лично искрено се зарадвах, след като се стигна до приемането на по-широката трипартийна коалиция. Защото смятах, че тя дава невероятни шансове - не само заради осигуреното огромно парламентарно мнозинство, но най-вече заради съчетанието на всичко, което представя социално-либералният модел. Тогава имах всички основания да кажа, че очаквам България да се качи на скоростната писта.
Какво мога да кажа днес? Ами това, че една партия всъщност разкрива истинската си същност, когато е на власт.
Какво се случва със сегашния кабинет? Никаква промяна в макроикономическата политическа рамка. В България съществува може би най-антисоциалното съотношение между косвени и преки данъци в полза на косвените - четири към едно! И това се поддържаше както от предишните две, така и от сегашното правителство. В Европа това съотношение е едно към едно. Защо ние оставяме в заблуда цялото българско население, всички данъкоплатци за някаква справедливост в скалата на прякото облагане, след като по линия на косвеното облагане одираме кожата на бедните и на средните и очевидно облагодетелстваме богатите. Защото ако имате доход от 100 лв., няма как да не платите ДДС, таксите и акцизите върху всички стоки, които потребявате. Това означава, че този доход стопроцентово ще бъде изразходван за поддържане на живота - за храна, отопление и въобще за такива стоки и услуги, които се облагат с такси и акцизи. При 1000 лв. доход обаче е очевидно, че значителна част няма да похарчите за стоки и услуги за поддържане на живота и съответно няма да бъдете обложен с ДДС, такси и акцизи. А да не говорим и за тези, които имат още по-големи доходи. Ето това е антисоциалното. И още нещо - защо е нужно на България да поддържа толкова високо равнище на бюджетен излишък?
И от МВФ обърнаха внимание за възможността да бъде използван този резерв за намаляване на данъците...
- Ние предложихме същото нещо още преди Фонда в наша специална позиция, изразена на 4 февруари тази година.
И какъв беше резултатът?
- Никакъв. Даже бих казал, че поведението на министър Овчаров на семинара, който се проведе тогава в Несебър, бе доста озадачаващо. Не реагира изобщо на нашето предложение, представено от доцент Ганчо Ганчев, секретар по икономическите проблеми на движение Социалдемократи.
Г-н Камов, продължавате ли да вярвате, че в България някога ще има влиятелна социалдемокрация?
- Това винаги е било моя мечта, но има нещо по-важно. Тъкмо сега, когато България става член на европейското семейство, има реални шансове за силна социалдемокрация у нас. И още нещо - ако в България няма силна социалдемокрация, значи тя още не е станала европейска държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във