Банкеръ Daily

Бойко Рашков:

Не намерихме дипломата на Иван Гешев в Академията на МВР

"Не намерихме дипломата на главния прокурор Иван Гешев в Академията на МВР", каза вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Бойко Рашков по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос от народния представител Николай Хаджигенов.

Министър Рашков обясни, че е била извършена проверка от служители на МВР и след като дипломата не е била открита той е поискал от Висшия съдебен съвет възможност да бъде проверено неговото лично кадрово дело в съвета, но е бил е получен отказ, като е казано, че копие на дипломата е качено на сайта на ВСС.

Ние не сме направили изчерпателна, обективна проверка по зададения от вас въпрос, посочи в заключение министърът на вътрешните работи.

В писмен отговор на въпрос от Николай Хаджигенов за дипломата за юридическо образование на главния прокурор към образователния министър се посочва, че Иван Гешев е бил приет на 15 септември 1989 г. във Висшия институт "Георги Димитров" при МВР, във факултет "Държавна сигурност" и е изучавал специалността "Защита на сигурността на Народна Република България". През 1991 г. факултетът е закрит и Гешев продължава обучението си във факултета "Национална полиция". Там е завършил образованието си на 12 септември 1994 г. и е получил диплома по специалността "Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността", с придобита гражданска специалност "Право", квалификация "юрист". В края на обучението си през 1994 г. Гешев полага три юридически изпита: Наказателно право и наказателен процес; Гражданско право и граждански процес; Специални дисциплини. По данни на Академията на МВР на Иван Гешев е издадена диплома.

Преди седмица на подобен въпрос отговори и служебният министър на правосъдето Янаки Стоилов.

"Главният прокурор Иван Гешев е издържал изпита си по юридическа правоспособност през февруари 1996 година с оценка "много добър", каза правосъдният министър Янаки Стоилов от парламентарната трибуна. Той припомни, че Гешев е завършил тогавашната школа на МВР, позната като ВИПОНД, през 1994 година, като е започнал обучението си там през 1989 г.

Особеното в този период е, че това са години, които са считани за заварено положение, поради редица промени в законодателството. Но всеки завършил е можел да запази правото да е юрист. След дипломирането Гешев е можел да започне работа в столичното следствие като помощник следовател. Според Стоилов обаче, работата на прокуратурата била по-важна за обсъждане.

Във връзка с въпрос за предприетите мерки от МВР за противодействие нарушенията на политическите права на гражданите по време на изборите, министър Рашков даде подробности за организацията на работа на полицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във