Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Не" - на министри самодейци

България да стане президентска република. Такова желание има бившият шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Той смята, че сегашната форма на държавно управление не е добра и сподели пред "БАНКЕРЪ", че сериозно обмисля да инициира референдум, с който най-сетне да бъде разрешен този "проблем". Историкът подхвърли още, че трябва да се помисли и за редуцирането на народните представители, тъй като - според него, сегашните 240 са твърде много.

Основното желание на проф. Димитров е правителствата да бъдат назначавани от президента. Така държавата ще бъде управлявана от специалисти, което ще доведе до по-добри резултати. Както например е било през 1935-а, когато цар Борис III е назначавал за министри професори. Когато това се случи, страната ще постигне много по-добри икономически успехи, изтъкна историкът. Той даде за пример, че през годините, докато е ръководил Националния исторически музей, му се е налагало да работи с колоритни културни министри - единият бил лекар, анестезиолог, а другият - фризьорка от Видин.

Димитров посочи още, че у нас има твърде много партии. От една страна, като количество, а от друга - че почти никоя няма специалисти, които са авторитети в областта си. Затова било най-добре ключовите постове да бъдат заемани от интелектуалци от БАН или от елитните университети. Според него имало и твърде много хора, назначени на държавна служба.

Засега няма определена дата за подобен референдум, но Димитров се похвали, че откакто е лансирал своята идея, доста хора са го потърсили и го подкрепят. По-голяма част от тях обаче се страхували и не желаели да бъдат обявявани публично. Само двама нямали подобни притеснения - председателят на борда на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов и депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Боксьорът Кубрат Пулев  също е бил от хората, които потенциално могат да застанат зад идеята България да стане президентска република. Двамата разговаряли на тази тема.

Ако подкрепата за него и съмишлениците му стане по-широка, проф. Димитров не изключва движението, което създаде преди две години - "Боянски клуб", да се яви дори и на избори.

Припомняме, че в края на декември Божидар Димитров направи заявка за по-сериозно присъствие в политиката. Тогава той оповести, че е готов да направи професорска партия и че в нея щели да влязат основателите на т. нар. Боянски клуб. По същото време беше лансирана и идеята България да стане президентска република с професорски кабинет. Но за целта първо трябва да бъде свикано Велико народно събрание, с което да бъде променена конституцията.

Попитан дали "професорската партия", пък и референдумът в дългосрочен план може да бъдат използвани като някакъв вид подкрепа за ГЕРБ, проф. Димитров категорично отрече.

Все пак не е изключено такъв референдум или създаването на подобно движение да имат и друга роля. Да речем, да послужат като "отдушник", в случай че се събере твърде много политическо напрежение. Нова формация би могла  да обере и протестния вот при необходимост, както се е случвало неведнъж с партии като тази на Яне Янев - РЗС, "Лидер" на Христо Ковачки, "България без цензура" на Николай Бареков...

Facebook logo
Бъдете с нас и във