Банкеръ Weekly

Общество и политика

Не можело без парламента? Точно без този може.

Сегашното Народно събрание е с най-ниско доверие, изчерпано, непродуктивно и компрометира парламентаризма

S 250 d75cefe2 4922 4078 8e0f c845199f2306

Докато премиерът Бойко Борисов се е скрил от протестиращите и се опитва да купи отделни браншове с надеждата да се задържи на власт, негови министри, кметове и приближени анализатори обикалят телевизионните студия и вадят все по-нелепи аргументи в защита на кабинета. Отличничка в това отношение е социалната министърка Деница Сачева. Тези дни тя обясни колко работливо и отговорно е това правителство, което няма намерение да си подава оставката, защото при служебно "гладни хора ще излязат на улиците през септември и октомври“. То щяло да бъде безпомощно без парламент. Действащият сега бил „ключов инструмент за решаване на проблеми“.

В този дух за "инструмента" се изказват и редица други представители на управляващата партия и коалиционните й партньори. Това очевидно е една от спуснатите им основни опорни точки – “ако сега има предсрочни избори, няма да има работещ парламент, който да взема трудни решения в тази тежка криза”. Някои от партийните функционери на високи постове отидоха още по-далече, а други направо се загубиха в далечината. Като врачанския кмет Калин Каменов например, който се притесни, че при служебно правителство, без кабинета на Борисов и парламента, общините, видите ли, нямало да могат да функционират. Евродепутатът Андрей Ковачев пък предупреди, че ще спрат европейските пари за България. Само че същият този безценен и изключително важен парламент най-спокойно и безцеремонно си излезе в едномесечна

ваканция на фона на антиправителствените протести

 и без да му мигне окото за тежките есенно-зимни месеци, които ни чакали.

Всъщност бившият премиер на България (1997-2001 г.) Иван Костов отговори на страховете на Сачева и другите като нея от евентуално служебно правителство. „На площадите ще излязат силно пострадали и изплашени хора. В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и с икономическа криза. Същевременно то ще разполага със същите финансови ресурси и програми за облекчаване на кризите, както сегашните управляващи“, каза Костов. И е напълно прав, защото парламентът вече е гласувал предложените социално-икономически мерки с предвидените за тях средства, както и е дал карт бланш на правителството да тегли заеми при необходимост. Костов не изключва наесен да изпаднем в политическа криза. Според него тя „би настъпила при съчетание между здравна криза и невъзможност на болниците да приемат клинично болни случаи, икономическа криза и опасно ниско доверие в управляващите“.

Но да се върнем на парламента. За същото онова Народно събрание ли става дума, към което Бойко Борисов се отнася

подчертано пренебрежително и презрително?

Ръководено от същата онази негова кърджалийска партийна другарка? За изминалите 7 месеца от началото на годината министър-председателят се е явил на изслушване пред депутатите, които формално се водят негови работодатели, само два пъти. Той не идва в парламента дори когато се дебатира по внесен от БСП вот на недоверие на кабинета му (последният път заради корупцията).

Не стоят така нещата обаче, когато правителството или парламентарната група са направили някой законодателен гаф, който трябва бързо да се поправи. Тогава влита като фурия в законодателния храм, нарежда на парламентарната група на ГЕРБ какво и как да прегласува и си отива. Така, като в ТКЗС, за 5 минути беше сменен и предишният парламентарен шеф Димитър Главчев.

На всички отдавна е пределно ясно, че този парламент няма своя воля и инициатива. Няма никаква роля в управлението на страната или в защитата на интересите на гражданите. Гласува това, което му се спусне "отгоре", т.е. от изпълнителната власт. На практика този парламент служи най-вече като нотариат

да узаконява едноличните решения на премиера,

които формално минават и през Министерския съвет.

И още нещо: да сте чули някога народните представители да са били уведомени от министър-председателя какви позиции ще защитава при различните срещи и формати в Европейския съюз? Или пък да се е отчел пред тях, след като се е завърнал от Брюксел?

Да не говорим, че през последните месеци парламентът почти не работи. Депутатите изчерпват програмата си за деня за около два часа и си тръгват. По внесените законопроекти почти не се дебатира. Отделен въпрос е, че те изобщо не са свързани с бързо променяща се ситуация сега и с най-големите проблеми на обществото.

По време на извънредното положение Цвета Караянчева побърза да разпусне Народното събрание, което се събираше само на извънредни заседания, за да гласува внесени от Министерския съвет решения и закони за справянето с пандемичната обстановка. Тогава де факто нямаше парламент и не се забеляза на някой да му липсва. Със сигурност част от гражданите изобщо не разбраха, че в някакъв период народните им избраници са се изпокрили. Е, вдигна се врява около замразяването на депутатските заплати за два месеца и това беше.

От години парламентът е една от институциите с

най-ниско доверие сред българското общество

Рейтингът на сегашния направо удари дъното. И същата тази институция, с председател с унизително и обидно прозвище, с пълна безпомощност в законодателния процес и неадекватни дебати, с ежедневно производство на скандали, изведнъж се оказа толкова важна, незаменима и незаобиколима. Няма ли я нея ще спре да функционира не само Враца, ами и цялата страна ще изпадне в тежка криза. Която впрочем почти е настъпила благодарение и на парламента.

Хайде да не се заблуждаваме! Този парламент е непродуктивен, изчерпан, компрометира парламентаризма и не успява да изпълни дори минимални стандарти за висшия орган на една парламентарна република.

"Всичките страхове от служебното правителство са на ГЕРБ "таласъмите". Ето плашат, че няма да има пари за общините, а евродепутати, че ако го няма Борисов, няма да има никакви европейски пари. По същия начин прокламират, че ако има служебно правителство, ще настъпи катастрофа. Вече имахме служебно правителство, съставено от Радев. То организира последните избори, които ГЕРБ спечелиха. Това, че в момента знаят, че няма да спечелят никакви избори, организирани от когото и да било, си е само техен проблем. Да тръбят, че ако Борисов го няма, ще се блокират европейските пари и че ако Радев направи служебно правителство, ще обяви веднага президентска република и ще покани веднага руснаците, са глупости. Само тежко увреден бандитски мозък може да измисли подобни небивалици", коментира политологът Евгений Дайнов сегашната ситуация в държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във