Банкеръ Daily

Проф. Огнян Герджиков:

Не може с промяна в законодателството изтекла давност да бъде възкресена

„Конституцията не е свещена крава, но е и последният ни проблем. Що се отнася до желанието за промяна в Конституцията с оглед на давността на приватизационните сделки, това би било една огромна грешка. Ще излезем от категорията на правовите държави. Не може с промяна в законодателството изтекла давност да бъде възкресена“. Това заяви пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на парламента, бивш служебен премиер и бивш преподавател. По думите му „правната сигурност е страхотна опора“.

„Не всичко е било скандално по време на приватизацията. Но има много сделки, които са съмнителни. Не е лошо да се изкарат на показ тези, които са се възползвали по незаконен начин в приватизационния процес. Това не носи особени правни последствия, но носи морални, което не е малко“, каза той.

Проф. Герджиков коментира и предлаганите промени в Конституцията, свързани с търсенето на отговорност от главния прокурор. „И сега има механизъм, в който главният прокурор не е недосегаем. Идеята за наблюдаващ прокурор ми се струва недомислена и странна. Ако възникнат проблеми с главния прокурор, с оглед на неговото незаконосъобразно поведение, то ад хок от главната прокуратура може да се посочи човек, който да тръгне в тази посока“, е неговото мнение.

Според проф. Герджиков „от гледна точка на качеството на законодателството парламентът търпи много сериозна критика“. „Липсва професионализъм, липсва експертност. Това е много дразнещо. Самият факт, че постоянно се променят законите, които се приемат, е оценка за самата работа на парламента... Няма никаква правна сигурност. Това действа лошо на бизнеса, днес е едно, утре ще е друго. По средата на играта се сменят правилата. Това е катастрофа“, категоричен е бившият председател на Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във