Банкеръ Daily

Общество и политика

Не може президентските избори да са основен залог на парламентарните според Борис Попиванов

"Ходът на ДПС преди месеци да поискат оставките и на президента, и на премиера, като че ли иска да превърне президентските избори в основен залог на парламентарните". Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов. Той подчерта, че България е парламентарна република и първо трябва да се интересува от това какво ще се случи на изборите за Народно събрание и каква конфигурация ще излезе от тях.

Според доц. Попиванов цялата кампания на ГЕРБ цели внушението, че всяко друго мнозинство и правителство, изключващо тях, би било нестабилно и би довело управлението на страната до тежки последици "и в този смисъл не е за препоръчване, по-добре е да се мисли за различни конфигурации, включващи ГЕРБ".

"Нормално е опозиционните партии да се стремят да покажат, че става дума за една фалшива картина и не е стабилност, което ГЕРБ се опитват да ни внушат", коментира той.

Политологът прогнозира много изненади на изборите и подчерта, че дори още не знаем основните участници в какъв формат ще се явят.

"Трябва да се види през следващите седмици дали силите, които претендират, че са против ГЕРБ и Бойко Борисов, биха могли отсега да намерят някакъв общ език за параметри на бъдеща парламентарна подкрепа, не говоря за коалиция. Или ще останат дистанцирани, с което ще покажат, че за тях е по-важно да запазят вътрешните си спорове и разделенията помежду си, отколкото да свалят досегашното управление. Това ще проличи до регистрацията на листите за предстоящите избори", подчерта политологът.  

Доц. Борис Попиванов беше категоричен, че БСП не трябва да изчаква да минат парламентарните избори, за обяви дали ще подкрепи Румен Радев за нов президентски мандат, което беше заявено от лидера на левицата Корнелия Нинова. Той определи президента като основен актив на БСП, показващ, че левицата е реален конкурент, който може да има претенцията да замести ГЕРБ.

По думите на политолога няма изненада в изключването на Георги Гергов от БСП. Той припомни, че още през пролетта Нинова го е призовала да напусне партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във