Банкеръ Daily

Общество и политика

Не може да се мисли само за полагане на тръби и на асфалт, подчерта президентът

"Не можем да мислим само от перспективата на полагане на тръби и на асфалт. Да, инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме икономика на бъдещето, ние трябва да вложим в научна и образователна свързаност. Идеята е младите хора да търсят общо бъдеще на база на общи научни проекти." Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който е в Естония във връзка с инициативата за регионално сътрудничество "Три морета". България поема нейното председателство.

"Инфраструктурната свързаност не е цел, а средство за постигане на целта – висок устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни, в рамките на преход към зелена и дигитална икономика", подчерта държавният глава. По думите му, младите специалисти и изследователи от региона трябва да могат заедно да работят по различни проекти.

Радев отбеляза и че географският обхват на "Три морета" трябва да се разшири и България да не остава в периферията. По думите му лидерите на Гърция и Кипър са изразили желание да се включат.

По повод критиките, че Съединените щати използват инициативата, за да засилят влиянието си в Европа, президентът изтъкна, че няма нищо лошо в това да имаме магистрала "Черно море", по-скоро да имаме магистрала "Виа Карпатиа" и със средства отвън да се построи тунелът под Петрохан. "Всички имаме изгода от реална диверсификация. В инвестиционния фонд Полша има по-сериозен принос - 500 млн. евро. За България и другите страни минимумът е 20 млн. евро. САЩ са готови да дадат 1 млрд. долара, ако всички останали дадат принос към общия инвестиционен фонд. Това е критично малко на фона на всички проекти, но тепърва ще се търсят средства", допълни Радев.

От 19 до 21 октомври държавният глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Естония по покана на своята естонска колега - президентът Керсти Калюлайд. 

На 19 октомври Радев ще участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. По време на форума българският държавен глава ще приеме домакинството на инициативата от естонската страна.

Инициативата е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж. Домакин на срещата на върха в Талин е президентът Керсти Калюлайд, като тази година повечето от държавните глави от страните участнички ще се включат дистанционно. Участие чрез конферентна връзка са потвърдили и президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

По време на форума представителите на държавите ще очертаят напредъка си по инициативата „Три морета“, както и визията си за развитие на регионалната платформа в бъдеще и нейния инвестиционен фонд.

На 20 и 21 октомври ще се състои официално двустранно посещение на българския държавен глава Румен Радев в Естония. На 20 октомври той и неговата съпруга Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от президента Керсти Калюлайд и нейния съпруг Георги-Рене Максимовски. Румен Радев и Керсти Калюлайд ще проведат среща на четири очи, както и пленарни разговори между двете делегации. Двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на посещението си в Талин президентът Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Естония Юрий Ратас и председателя на естонския парламент Хен Полуаас.

По време на официалната визита българският държавен глава ще посети и Центъра за върхови постижения за киберотбрана на НАТО, разположен в Талин. Организацията, акредитирана към Алианса, е основана през 2008 г. в подкрепа на страните-членки с експертиза в областта на киберотбраната в сферата на технологиите, стратегиите, операциите.

Румен Радев ще посети и иновативния център „е-Естония“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във