Банкеръ Daily

Геновева Петрова:

Не може да се каже, че COVID-19 е съюзник на властта

"Избирателната активност е едно от сериозните неизвестни на предстоящите избори", коментира пред БНР социологът Геновева Петрова от "Алфа рисърч" и добави, че тя зависи и от посланията на участниците в кампанията, доколко са успели да мотивират избирателите, но много зависи и от пандемията.

"Избирателната активност ще повлияе на цялостната структура на вота", подчерта Петрова и обясни, че легитимността на парламентарния вот зависи както от ентусиазма и мотивацията на избирателите, така и от фактора "електорално тяло", който също е променлива величина. 

"Макар по списъците броят на избирателите да не варира съществено през годините, броят на хората, които реално пребивават в страната и имат право на глас - намалява. Спадът в активността е донякъде обусловен и от този факт", посочи тя.

Според социоложката легитимността на вота може да бъде поставена под въпрос не толкова от броя на гласувалите, колкото от това каква част от подадените гласове ще бъде оползотворена. "На изборите през 2013-а година около 3,5 млн. души гласуваха, но 4 листи успяха да вкарат кандидатите си в парламента. Т.е. 25% от реално подадените гласове не бяха оползотворени, защото много формации не успяха да прескочат бариерата от 4%", обясни тя.

По думите на Геновева Петрова победителят от изборите трябва или да се опита да формира управление, ако е възможно, или да даде възможност на другите, представени в парламента формации, да опитат това. "Ако разликата между победителя и останалите формации е достатъчно голяма, те също ще са изправени пред предизвикателството да не успеят", уточни тя.

Петрова прогнозира, че 6 или 7 политически формации ще влязат в 45 Народно събрание.

Социоложката не се съгласи с твърдението, че COVID пандемията е съюзник на властта, защото много силно зависи от това как властта реагира на нея и дали по-голямата част от обществото подкрепя или не подкрепя наложените мерки. "От това, което ние сме получавали като резултати, бих обобщила, че колкото това носи бонуси на управляващите, толкова има и несъгласие с начина, по който се действа", допълни тя.  

Геновева Петрова посочи, че има обективни предпоставки за технически грешки в изборните протоколи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във