Банкеръ Daily

Общество и политика

Не може да има диалог между хората с пълни шкафчета и тези с празни, изтъкна президентът

Президентът Румен Радев коментира информацията на прокуратурата, според която руски дипломати са шпионирали българската армия. "Върховенството на националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет. Не може да има компромис, надявам се службите и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани дипломатическите последствия, защото винаги има такива", заяви Радев пред репортери на авиобаза „Граф Игнатиево“, където наблюдава военното учение „Тракийска Пепелянка 2020“.

Държавният глава подчерта, че трябва да има ясна информация в какво се състои шпионския скандал. Също така трябва да има и ясен отговор на публикациите в списание "Шпигел", където има обвинения, че прокуратурата се е поставила в услуга на чужда държава. "Трябва да подхождаме с ясни критерии с всичко, което оронва националната ни сигурност", категоричен е Радев.

Той изтъкна, че за да има диалог с Министерския съвет, трябва да има разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в България, в противен случай ще продължи да действа порочният модел.

"Не виждам смисъл да ни тикат в постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване - за шкафчета, за начина на порочно управление, за корупция, за записи. Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни шкафчета на диалог", посочи държавният глава, визирайки изтеклите видеозаписи от спалнята на премиера Бойко Борисов. 

Президентът присъства на авиобаза „Граф Игнатиево“, където наблюдава военното учение „Тракийска Пепелянка 2020“. На място присъства командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и американският посланик у нас Херо Мустафа.

"Учението е ценно, защото съвременните въздушни операции са сложни и развитието на техниката, процедурите и науката изискват ресурс, с който България не разполага. В едно такова учение нашите летци и авиационни специалисти придобиват умения и знания на едно добро ниво“, каза Радев.

Той подчерта, че стоят две основни предизвикателства пред ВВС и Министерството на отбраната – да се осигурят всички условия за експлоатацията на вече закупените F-16. По думите му е необходима цялостна модернизация на инфраструктурата, дълбока трансформация на системата за поддръжка и логистично осигуряване.

Държавният глава отбеляза, че до застъпването на бойното дежурство на F-16 ни делят дълги години, като това е мисия, която трябва да се изпълнява. Президентът очаква енергични действия, така че българското небе да продължи да се охранява от български летци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във