Банкеръ Daily

Томислав Дончев:

Не ми е дошло времето да стана премиер или пък е минало

Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ, заместващ премиера в оставка Бойко Борисов.

"Може да не ми е дошло времето да съм премиер или да е минало". Така Дончев отговори на въпроса защо той не е номиниран за премиер, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа. "Ще има и нови лица, ще има и приемственост – комбинация от двете", каза вицепремиерът пред bTV за състава на проектокабинета. 

Според него това предложение за кабинет е политически знак. "Той би могъл да управлява от гледна точка на персонални качества – всяко от предложените лица е напълно в състояние, вследствие на опита и експертизата си, да си върши работата, но той няма да получи подкрепа в Народното събрание", смята Дончев.

"Вероятно предложението ще мине през парламента, мандатът няма да бъде върнат веднага. Не може да се държим безотговорно към всички българи, които са ни подкрепили", коментира той. И добави, че от уважение към избирателите трябва да се предложи кабинет и процедурата да бъде доведена докрай, а тя няма да бъде бавена умишлено.

"Това за мен е политически трибунал, който ще се опитва да генерира политически сензации. Проверка не се прави от комисия в Народното събрание, а от одитори и проверяващи – в България има такива служби". Така Томислав Дончев определи решението на парламента да създаде Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50% държавно участие за последните 10 години. Колкото повече си работил, вероятността да си допуснал повече грешки и да имаш повече грехове е по-голяма, смята той. 

"В парламента има ново мнозинство. Имам един призив към тях – да не се държат като опозиция, а да започнат да управляват", каза Дончев. 

"Смисълът на упражнението вчера не беше премиерът да дава разяснение по Националния план за устойчивост. Едва ли някой има съмнения, че ако някой трябва да дава разяснения, това съм аз. Смисълът на драматизацията вчера беше Борисов да бъде вкаран в Народното събрание и да бъде обиждан, само това", посочи вицепремиерът в оставка.

"Под мое ръководство над 200 души последните 8 месеца работят по този план. Този план е усвояването на 12 млрд. лева от Европейския съюз, които можем да получим за преодоляване на пандемията от коронавируса", изтъкна той и продължи: "По време на кампанията чух, че планът на Дончев е скъп, корупционен, некадърен. Чух, че всички имали алтернативни планове – по-добри от моя. В крайна сметка имам около 10 дни до края на мандата, редно ли е аз да внасям този план тогава? Уважаеми колеги, дайте вашите планове."

"Ако в Народното събрание прочетат кратката версия на плана и ми възложат плана да го внеса, аз ще го направя", отбеляза Дончев. Той поясни, че България не е в уникална ситуация, където близо до срока за подаване на плана се сменят правителствата. А от Европейската комисия биха проявили толерантност от един, два или три месеца, новото правителство да разработи друг план.

"Странен е този парламент.  Мисля, че мотото на новото мнозинство е всички народни представители от ГЕРБ да бъдат заковани на банките, за да могат безгласно за бъдат обиждани", посочи вицепремиерът в оставка. "В парламента има много странна форма на местно самоуправление - народни представители излизат на трибуната, самоволно взимат думата и се изказват. Надявам се тези неща да се наместят", добави той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във