Банкеръ Daily

Общество и политика

Не искат да чуят хорцата, нито да видят летящите павета

След 10 години прах в очите, сега - лютив спрей

S 250 00a73867 69c8 4bcd 98a4 a4b675302eeb

Като не става с мира - "Велико народно въстание". Това бе поредния опит на протестиращите да покажат на властта, че не искат само няколко министерски оставки, хвърлени пари от прозореца на премиерския джип и нескопосани опити да се пише нова конституция. На 2 септември под прозорците на бившия Партиен дом, където вече ще заседават депутатите, летяха павета, камъни, яйца и запалена слама. Такова бе началото на новия парламентарен сезон...

 

Народните представители в убежището, а отвън - народната любов

Представители на различни политически партии, граждански инициативи, както и хора от цялата страна, дойдоха в столицата, за да покажат, че искат промяна.

Управляващата партия се бие в гърдите, че чува гласа на гражданите. Но два месеца отказва да се вслуша във виковете "оставка". Очевидно ГЕРБ разчита на изтощението на протестиращите и на собствените си шикалкавения. Когато демонстрантите тропат ръченица и пеят песни под прозорците на Министерския съвет и парламента, на това се гледа с пренебрежение. Когато протестът се радикализира, управниците обявяват, че 50 човека саботират съвестните граждани.

В Партийния дом депутатите държаха речи, които вече сме чували стотици пъти в старата им сграда. За срам и резил журналистите пък нямаха достъп до законотворците. Пълен абсурд, че и отгоре. В съседната сграда - тази на Министерския съвет се проведе ... онлайн правителствено заседание. Премиерът Бойко Борисов отново показа, че може и да сме парламентарна република, ама той е над парламента и над протестите. 

Интересно така ли депутатите ще идват на работа до края на мандата си - пазени от полицията и замеряни с яйца?

Иначе напълно очаквано хората на ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала в момента, в който президентът Румен Радев излезе на трибуната, за да направи обръщение към народните представители. Нищо изненадващо и оригинално нямаше и в обвиненията към него, че подпалва "бунтовете и метежите" по площадите. 

Въстанието - неуспешно, а Великото народно събрание било напът

Според обкръжението на Борисов народът не само че няма право, но и не умее да показва недоволството си, без някой да го ръководи. Многократно министър-председателят се опита да покаже някаква смешна загриженост за недоволните. Предупреждаваше за скрити сценаристи, за кукловоди, за манипулатори и управляващи протестите...  

Депутатът Тома Биков (сега от ГЕРБ) заключи, че Великото народно въстание не се е случило. Имало протест пред сградата на Народното събрание и толкова. Вътре имало повече хора, отколкото навън. Но иначе се оплака, че е влязъл в бившия Партиен дом с риск за живота си и че „навън има хора, които биха могли да упражнят насилие върху всеки народен представител“.

Страхът и притеснението у властта паднаха с няколко градуса, след като председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че управляващата партия е събрала 122 гласа и ще може да внесе проекта за нова Конституция. Напълно в реда на нещата, освен "Обединени патриоти", по едно рамо ударили няколко депутати от парламентарната група на Веселин Марешки и т.нар. независими народни представители.

И още... коалиционните партньори в управлението са се договорили за референдум, който трябва да бъде проведен заедно с изборите за Велико народно събрание. На него ще бъдат зададени въпроси по недомислените искания на ВМРО, които не получиха съгласието дори на ГЕРБ, за да бъдат вкарани в проекта за конституция. Става дума за "патриотичните" предложения за образователен ценз за гласуване, разширяване на пълномощията на президента и задължителна наборна служба.

Събраните с уговорки и пазарлъци 122 подписа, при необходими 120, сега отварят врати към всякакви нови акробатични упражнения, за да се съберат и 160 подписа за свикването на Велико народно събрание.

Циркът продължава

Предстои да видим как ще се отрази това на народната любов по площадите. След хорцата, блокадите, камъните и лютивия спрей, какво ли още ще се случи, докато се точат всички процедури, задържащи Бойко Борисов в управлението?

"120 гласа за обсъждане на ВНС , което няма да се състои, защото няма 160 гласа! Сега всички видяха, че става дума само за задържане на власт и шанса да си купят изборите! Въстанието продължава! Мутри вън!", написаха по този повод организаторите на протеста от "Отровното трио" във Фейсбук.

Скоро не сме били свидетели на подобни гледки - блъскащи се в полицейските щитове хора и къртене на жълтите павета. Приспани от апатията, която над 10 години беше обзела страната, някои се възмутиха. Дори тези, които не подкрепят правителството, цъкат с език и отбелязва "това е грозно, това не е начинът". Да, грозно е, също толкова грозно както и да лъжеш безсрамно, да крадеш, да корумпираш цяла една държава и да я докараш до последните в Европа, да пълниш чекмеджета с пари и кюлчета злато, да накараш цял един народ да работи за партийните чиновници, а не обратното... Явно още се търси "Начинът". Защото нито мирните протести, нито блокираните кръстовища, нито по-радикалните действия не помагат срещу безграничното желание за власт на всяка цена.

По маниера на правителството и СДВР и "Спешна помощ" даваха брифинги, отчитайки последствията от демонстрациите. Пострадалите граждани, полицаи и журналисти също са цената, която се плаща за търпението на едните и мълчанието на другите. Сега пръскат с лютив спрей, след като 10 години хвърляха прах в очите. Полицията е многобройна, докарана още предния ден от провинцията, а усилията на демонстрантите понякога изглеждат напразни. "Какво друго ни остава?", питат хората, докато мият почервенелите си очи с вода. 

Какви неща само стават в Българи след 30 години път към демокрацията и по-нормален живот. Началото на политическия сезон само по себе си бе показателно - народните избраници скрити зад дебелите стени на новата стара сграда на Партийния дом - символ на тоталитаризма, изолирани зад решетки журналисти... На сегашната власт тази обстановка някак си й отива...А за паветата, летящи на фона на музика или жълтите плочки, както ги нарича Валери Симеонов, си има полиция - колкото щеш.

И всичко това след като преди 30 години комунизмът и еднопартийната система уж си отидоха завинаги.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във