Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕ ЕДНА, А ДВЕ ЧАСТНИ НАЦИОНАЛНИ ТЕЛЕВИЗИИ

В началото на този месец на среща между Националния съвет по радио и телевизия (НСРТ) и Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД) председателят й Веселин Стойков е заявил, че институцията е готова в скоро време да обяви конкурс за честотата, на която преди се излъчваше програмата на ОРТ. Всичко зависело от това кога ще завърши заведеното от Медиа Бродкастинг Сървисиз дело срещу решението на Министерския съвет за даване честотата на Ефир 2 на Болкан Нюз Корпорейшън. Засега единствено ТВ 2, в която имат участие шведската Ес Би Ес и Европейската банка за възстановяване и развитие, както и Медиа бродкастинг сървисиз на шведската Модърн Таймс Груп, Лоджик Инвест Холдинг и Зодиак ВН са проявили интерес да правят национална телевизия. Ако ДКД обяви конкурс за третата национална честота, НСРТ също ще трябва да обяви срок за подаване на документи за програмен лиценз за нея. Тогава комисията на Веселин Стойков ще се съобрази с новото класиране на кандидатите, изготвено от НСРТ.


Някои от членовете на НСРТ искат да бъде обявен конкурс и за национално частно радио. По международните спогодби, подписани от нашата страна, България има по три честоти с национален обхват за излъчване на радио- и телевизионна програма. По двете радиочестоти се излъчват програмите Хоризонт и Христо Ботев на Българското национално радио, а БНТ излъчва програмите на Канал 1 и Ефир 2. Според експерти към лиценза за национално радио едва ли ще бъде проявен интерес. Повечето радиа като Дарик, Канал Ком и Експрес вече имат мрежа от свои местни станции в по-големите градове. Получаването на национален лиценз сигурно ще е обвързано и с увеличаване на покритието, което ще изисква допълнителни инвестиции. Те обаче едва ли ще бъдат оправдани предвид свития пазар за радиореклама.


Проблемът на НСРТ е, че издаваният от него програмен лиценз не е обвързан като процедура пряко с даването на далекосъобщителен лиценз от Държавната комисия по далекосъобщения. Комисията по принцип е задължена да обявява конкурси там, където честотният ресурс е ограничен. Досега тя се занимаваше с прелицензирането на действащите радиа и телевизии. Процесът е към края си и може да завърши през тази седмица. Нови двугодишни лицензи вече имат всички 54 радиостанции. Одобрени са и документите на 10 от общо 15 регионални телевизии. Останалите пет също ще получат лицензи след като отстранят някои пропуски в документите си.


В София вече са раздадени три от наличните четири честоти за регионална телевизия. Техни получатели са ТВ Седем дни АД, Мултимекс ИД АД, която държи лиценза на Нова телевизия, и Триада комюникейшънс ЕООД , която преди излъчваше програмите на Си Ен Ен и френската Ти Ви 5. Компанията Триада комюникейшънс преди бе собственост на шефа на рекламна агенция Крес Красимир Гергов, след това тя бе продадена на Роналд Финли, а според публикация на Държавен вестник от средата на миналата година тя е собственост на Галастар ООД - Кипър.


След като свърши с прелицензирането, ДКД ще трябва да глоби операторите, които са нарушили предишния закон еднократно със сума между 1000 и 10 000 лв. и да обяви конкурси в регионите, където има проявен интерес. Нищо чудно до два месеца да сме свидетели на обявяването и на конкурса за национална телевизия. Очаква се на него да се явят и нови кандидати. Ако всичко върви нормално, преди изборите през април следващата година страната ни ще има не една, а две частни национални телевизии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във