Банкеръ Daily

Общество и политика

Не е време да празнувате, а да се мобилизирате

Не е време да празнувате, а да се мобилизирате – обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерския съвет.

Повод за думите му е фактът, че трети ден намаляват хоспитализираните случаи и пациентите на интензивно лечение, а броят на излекуваните е по-голям от този на новозаразените.По този повод ген. Мутафчийски поздрави колегите си, които не са се уплашили да участват в овладяването на пандемията. Той отново припомни как България е една от държавите, която е успяла да намери собствени резерви и да си произведе защитни облекла на фона на глобалния дефицит. Поздрави и медиите, обективно отразявали процесите в България и по света. Разказа и за дълбоко впечатлил го случай от вчера – пациентка на Военномедицинска академия - е дарила половината си социална пенсия на болницата Тя се казва Елена Николова и ген. Мутафчийски я поздрави за имения й ден.

А за последното денонощие у нас са регистрирани 39 нови случая на коронавирусна инфекция и с тях общият брой става 2331  души.

Направените проби през последните 24 часа са 1912, като с тях общият брой на изследваните става 70755 или 10108 тествани на милион население.

От новозаразените 15 души са настанени в болница, като така общо 287 пациенти с Covid-19 се намират в болница, 31 - в интензивни отделения.

От новоконстатираните в челната „тройка” са в София -14 случая, в Пазарджик – 10 души, свързани с огнище в завод, и петима души в Ямбол.

Има два нови случая на заразени деца: 4-годишно дете от София и 17-годишен младеж в Разград.

Сред новите случая има и двама души медицински персонал -  един лекар и една медицинска сестра. С тях общият брой на заразени медици става 248 души или 11% от заразените.

Четирима души с коронавирусна инфекция са починали през последното денонощие – двама мъже на по 75 години от Пазарджик, мъж на 79 години от Благоевград и мъж на 42 години от Ямбол. С тях общият брой на починалите става 120 души, като средната им възраст е 67.8 години.

За последното денонощие са излекувани 43-ма души, като с тях общият брой на преболедувалите инфекцията става 727 пациенти или 31 процента.

Във връзка с обявената преди седмица информационна система с данни, подавани от всички лаборатории в страната, ген. Мутафчийски уточни, че в момента тя все още не е достатъчно добре синхронизирана, данните се напасват и се правят сверки. Предстои следващата седмица от Щаба да обявят какво са установили, като председателят обърна внимание, че освен обявените 70755 теста има и стотици други, които не са отчетени като направени, но лабораториите добросъвестно и навреме са подавали данните за положителни PCR тестове.
Ген. Мутафчийски представи графика на немския институт „Роберт Кох” за заболяемостта в държавите от Европейския съюз. България попада в светложълтата зона. Изчислява се на база седмична заболяемост на 100 000 души население. Бялата зона е „нула” заболяемост, светложълтата зона е между 0 –  5 случая на 100 000 души. В нея освен България попадат Словакия, Чехия, Австрия, Лихтенщайн, Швейцария, Хърватия, Гърция, Литва, Латвия, Естония, Норвегия. В следващата жълта зона, която е между 5 – 10 на седмична база на 100 000 души население, се намират Румъния, Полша, Германия, Холандия, Люксембург, Франция, Испания, Финландия. В следващата светлорозова зона, която е между 10 – 25 случая, се намират Италия, Белгия, Португалия, Ирландия. В следваща светлочервена зона, която е между 25 – 50 случая, няма поставена държава, но в червената зона, която е над 50 случая на седмична база за 100 000 души население, се намират Великобритания и Швеция.

По отношение отпускането на мерките ген. Мутафчийски съобщи, че е имало пет различни графика, по които това да стане. В момента се работи с един общ скелет, но той няма да бъде публикуван официално, защото постоянно се следи ефектът от мерките и на тази база могат да се правят корекции. Ето защо няма да е коректно да се дават надежди на хората, а след това те да бъдат отнети.

По отношение работата на ресторантите стана ясно, че Агенцията за безопасност на храните и районните здравни инспекции имат за задача да проучват как се спазват мерките в изнесените външни пространства и след това ще се прави оценка. Освен това на въпрос, свързан с използването на син спирт за дезинфекция, бе посочено, че има ясни предписания с какви дезинфектанти да се работи.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев сподели любопитна информация: щамът на коронавируса в Китай  вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа. Трети генетичен модел на коронавируса се наблюдава в Съединените щати. Именно за това в рамките на програма, по която от Националния център по заразни и паразитни болести работят от две години, (Национален център за наука, образование и интелигентно развитие), се предвижда секвениране на RNK на 48 вирусни щама, които са заразили български граждани. Ще бъдат обхванати групите на първите, внесли инфекцията у нас от курортите в западна Европа. По този начин ще може да се отговори на няколко  въпроса: какъв е генетичният тип в нашата страна и в зависимост от щама какви са различията при протичането и изхода на заболяването. Така по някакъв начин ще може да се обясни малкият брой заболели и починали, обяви проф. Кантарджиев.

Разпространението на Covid-19 в международен мащаб: Общият брой на случаите e над 5 млн. души. Общо починалите от началото на пандемията са 329000 души.

В Съединените щати новоконстатираните случая са 21000 души, като починалите само за денонощието са 1460 души. В Русия са новоконстатирани 8700 души, като с тях общият брой става 308000 заразени.

В Бразилия ситуацията ескалира и само за последното денонощие има 21000 новозаразени, 911 починали, а общият брой на случаите с Covid-19 e  293000 души.

В Испания вече има трайна тенденция да са под 1000 новоконстатирани случая на денонощие. Във Великобритания ще правят обновяване на данните си, тъй като не са включвали починалите в старческите домове, но до сега общият брой на жертвите от коронавирусна инфекция е 35000 починали.

На Балканите в Турция за последните 24 часа са регистрирани 972  нови случая, с тях общият брой става 152000 души. В Румъния – 196 новозаразени и общо 17000 случая, в Сърбия – 100 нови случая и общо 10800 заразени. За последните 24 часа новорегистрираните в Гърция са 10 души, в Босна и Херцеговина – 17 души, в Хърватия – двама души, в Северна Македония – 19 души и в Албания -15 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във