Банкеръ Daily

д-р Александър Златанов:

Не е вярно, че ще уволним шефовете на "Пирогов" и ВМА

Към този момент не е вярно, че ще бъдат уволнявани директорите на „Пирогов”, Александровска болница и ВМА.

Към този момент не е вярно, че ще бъдат уволнявани директорите на „Пирогов”, Александровска болница и ВМА. Получиха се сигнали и се назначиха проверка за Александровска. Според мен от нейния резултат ще има и последващи действия. Какъв ще бъде той – не знам, заяви пред Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Припомняме, че скандал за неправомерно изхарчени 70 млн. лева, и то без решение на борда на директорите в Александровска болница, се разгоря в последната седмица. “Това е една лъжа, хвърлена в публичното пространство и уронва престижа на Александровска болница”, отговори веднага изпълнителният директор на “Александровска” проф. Борис Богов в ефира на bTV. Той разясни, че въпросните 70 млн. лв. са всъщност активи на болницата.

„Процентът на имунизирани хора над 60 години е твърде нисък. От 1 972 000 души в тази група, около 17,5 процента са получили и двете дози ваксина. Анализът на трите вълни на COVID-19 установи, че най-страдащо е именно населението над 60 години Целта на промяната в „зелените коридори” беше да се даде приоритет на тази най-застрашена група”, каза още той. 

„Когато на опашката за ваксини отиде човек над 60 години, той получава дозата си веднага, независимо че преди него чакат още 10 човека извън тази възраст”, посочи още той.

Златанов беше категоричен, че няма да има върнати желаещи да се ваксинират. „Никой не се връща. Практиката от вчера показа, че независимо, че има някакво объркване, броят на ваксинираните не е намалял, а напротив – даже се е увеличил”, каза той. И допълни: „Ако някъде има върнати хора – информирайте ни. Готови сме да бъдем адекватни на момента само и само да няма върнати хора”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във