Банкеръ Daily

Общество и политика

Не е вярно, че кохезионният пакет е грубо орязан, заяви Томислав Дончев

Не е вярно, когато говорим за грубо орязан кохезионен пакет. Този програмен период т.нар. кохезионен пакет е в размер на 371 млрд. и половина евро, през следващия /2021 - 2027 г./ се предвижда да е 373 млрд., номинално имаме увеличение. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев при обсъждането на доклада за резултатите от първото българско европредседателство на Съвета на ЕС.

Вецепремиерът призова депутатите наред със страстта при изказванията си да гледат фактите. По думите му, в залата по отношение на многогодишната финансова рамка и бюджета са били изказани мнения, "меко казано, неверни". В същото време като фиктивно правилни призна той твърденията на критиците, според които увеличение няма, заради инфлацията, но подчерта, че с излизането на Великобритания на практика бенефициентите намаляват с един от 28 на 27.

Дончев подчерта, че България е получила похвала за увеличените средства за "Еразъм", припомни Дончев в анализа си на европейския бюджет. 

"Но това бледнее и не е интересно в сравнение с констатацията за нарасналата геополитическа мощ на България, която е в състояние да разцепи Европа и не само да я разцепи през средата, а да я накъса, да изтръгне от сърцето й Вишеградската четворка, да я разрежи един път по вертикала и един път по хоризонтала", допълни той в коментар на изказванията на БСП и ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във