Банкеръ Daily

Заради скандали в Турция, ЦИК отсече:

Не е важно къде се попълват декларациите за гласуване в чужбина

Декларациите, които гласуващите в чужбина подават, ще бъдат признавани, независимо къде са попълнени.

Министерството на външните работи е уведомило в спешен порядък за това решение на Централната избирателна комисия всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната, предаде БНР.

По-рано днес застъпник на една от партиите провокира напрежение в една от секциите в Истанбул, тъй като според него попълването на декларациите извън помещението означава неправомерно изнасяне на изборни книжа. Заради същия проблем в секция в Бурса се стигна до пререкание и намеса на полицията. 

Изборната обстановка в Турция се успокои след решението на ЦИК.

Около 3000 са гласувалите в Истанбул, сочат данните към 12.00 часа.

Няма опашки пред секциите.

По-рано през деня имаше инцидент в избирателната секция в българското консулство в турския град Бурса. Там имаше сбиване, като единият от участниците беше отведен от полицията за разпит.

Един български гражданин, част от групата представители на партии, които следят за нередности по време на вота в Турция, се намира в полицията в Бурса. Не е арестуван, ни увери самият той.

На място в секцията в консулството в Бурса пристигна и консулът. С него беше и Седик Йълмаз от местните изселнически организации:

„В момента ние дойдохме да проверим, с консула говорихме. В момента няма никакви трудности“.

От турската полиция, която охранява секцията в консулството в Бурса, са съобщили, че:

„Това е било (конфликт – бел. ред.) между двама избиратели, на опашката двама души (са казали – бел. ред.): Първо аз ще гласувам. Обаче охраната се е намесила и казаха: Разделихме ги. В момента, казва, няма никаква такава ситуация“, уточни Йълмаз.

До напрежение и намеса на полиция се стигна и в двете секции в истанбулския квартал "Авджълар". Там в началото на изборния ден се появиха застъпници от партия – същите, които предизвикаха хаос и спиране на изборния процес на вота през април.

Изборният ден в "Авджълар" започна спокойно, а хората се радваха колко бързо и лесно става гласуването с машини.  

"Всичко е на екрана, вижда се. Достатъчно е да го знаете, да имате очила".

Facebook logo
Бъдете с нас и във