Банкеръ Daily

Общество и политика

Не е проблем да отложим кандидатстудентската кампания, обяви ректорът на Софийския университет

"Не е проблем да отложим провеждането на кандидатстудентската кампания". Това каза пред БНР проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски". Той уточни, че вече е била отложена предварителната сесия, която трябваше да започне през март.

"В случай, че матурите бъдат на 30-и май и на 1-ви юни, ще имаме възможност през следващите два месеца да проведем и двете изпитни сесии и през август да направим класирането. Ако епидемията се развие по най-лошия начин и трябва да се отложат още нещата, ще трябва да се откажем от едната от двете сесии и да проведем само една изпитна сесия", обясни той.

Ректорът не очаква кандидат-студентите да бъдат много затруднени, защото ще се повтори това, което всяка година се случва, ако и сега изпитните сесии са две. Ако се стигне до вариант със само една сесия: "Тогава ще бъдат в положението на колегите им отпреди няколко години, когато имаше само една изпитна сесия", поясни той.

Проф. Герджиков посочи, че в СУ  "Св. Климент Охридски" вариантът за дистанционно обучение е подготвен, защото в продължение на два програмни периода са били осигурени от МОН два проекта за въвеждане на сериозно дистанционно обучение във висшите училища. Той увери, че има добре подготвени преподаватели, които да боравят с апаратурата.

Софийският университет има платформа, която предлага различни възможности - от тривиалните до конферентна връзка и чатове, обясни още ректорът на Алма матер. "Хубавото на тази криза е, че преподавателите, които досега не са имали желание да се научат на това, което колегите им вече могат - да се справят във виртуална среда - сега бяха принудени да го направят. Което ще ни придвижи напред", коментира проф. Анастас Герджиков.

Той уточни, че за някои дисциплини ще се наложи изтегляне на сесията и наваксване в присъствени занятия, след като приключи епидемията.  По думите на проф. Герджиков, ако няма много голямо закъснение оттук нататък, до юли може да се очаква да се справят със завършването на семестъра, със сесията на студентите и с кандидатстудентската кампания. "Най-важно е да поддържаме качеството на образованието", категоричен беше ректорът на СУ "Св. Климент Охридски"

Проф. Анастас Герджиков посочи, че програмата за обмен на студенти в ЕС "Еразъм" вече е спряна, но може да се навакса с отлагането на мобилностите на студентите за по-късен етап през годината или за следващата година.

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, заяви също пред БНР, че от ВУЗ-а са в готовност да намерят гъвкави решения за провеждане на кандидатстудентската кампания и да отложат изпитите колкото е необходимо и да имат нормален прием.

Той уточни, че УНСС е един от водещите университети в страната по електронизация на обучението. В университета се провежда нормален учебен процес по дати и по часове, както е планиран, но дистанционно. "За което нямаме техническа възможност, го отлагаме за след края на извънредното положение", допълни проф. Димитров.

Проф. Димитров заяви, че присъствените събития за 100-годишнината на УНСС са отменени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във