Банкеръ Daily

Общество и политика

Не е прецедент членовете на Националния съвет на БСП да изразяват позиция дистанционно

В последните дни, публични говорители, включително членове на Националния съвет на БСП, внушават, че ръководството на партията нарушава Устава й, като предлага неприсъствено, на подпис, решение за възобновяване на временно спряната отчетно-изборна кампания и пряк избор на председател. Изразяват се становища, че се създава опасен прецедент и че за пръв път членовете на Националния съвет изразяват позицията си дистанционно - по електронен път или с подпис на място. Това не отговаря на истината.

С такава позиция излязоха от централата на БСП по повод различни изказвания на партийни активисти по вътрешни проблеми на Столетницата.

„Вземане на решение на Националния съвет "на подпис" е наложена и утвърдена практика от предишни ръководства, при това без да е имало обявена извънредна ситуация и ограничителни мерки за масови мероприятия”, посочват от ръководството на БСП.

В позицията се казва още, че такива решения са взимани през 2012 г., през 2014 г. и 2015 г. „Никой от членовете на Националния съвет  и Контролната комисия тогава не е оспорвал тези решения като противоуставни и издигнатите от тях кандидати за кметове са били законно регистрирани за местните избори”, се посочва в документа.

От „Позитано” 20 са категорични, че направените изказвания и то от хора, заемали ръководни постове по онова време и приемали решения "на подпис", без да се е налагало поради епидемична криза, показват тенденциозно отношение към решението на сегашното ръководство да довърши отчетно-изборната кампания в партията  и да проведе пряк избор на председател.

Facebook logo
Бъдете с нас и във