Банкеръ Daily

Общество и политика

Не е нормално в България да имаме 52 университета, твърди експерт

Не е нормално в България - със 7 млн. души да имаме 52 университета – 37 държавни и 15 частни. В над 30 се обучават по икономика, в 17 - 18 – по право. Това удря и върху качеството. Това заяви председателят на Съвета на ректорите на висшите училища и ректор на Минногеоложкия университет проф. Любен Тотев пред БНР.

"Управителният съвет на Съвета на ректорите имаме уговорена среща с министър Кунева и представители на МОН да започнем разговори, за да видим къде и какво куца в Закона за висшето образование, за да тръгнат нещата в по-правилната посока. Явно нещо трябва да се промени", коментира проф. Тотев. 

Според него приемът в университетите трябва да се преосмисли.

"Трябва да видим какви са потребностите на държавата, да съобразим с това! След като имаме малък брой кандидат-студенти, трябва да преосмислим и колко да приемаме. Това е свързано, от своя страна, с финансирането на университетите, с качеството на обучение. Въобще доста, доста неща трябва да се пипнат и вероятно това ще наложи законови промени", заяви експертът. 

Тотев определи като логично предложението на студентите да се опрощават кредитите за обучение, ако те работят в страната известен период от време.

В началото на месеца министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че се работи за промяна на висшето образование, за да бъде то по-качествено, през работещи инструменти като рейтинговата система. Кунева поясни, че критериите за качество трябва да срещнат тези на трудовия пазар. Тя подчерта, че масовостта не е единственото мерило за качество. Според Кунева ВУЗ-овете трябва да предложат различни възможности като опреснителни курсове и допълнителна квалификация, за да се увеличи конкурентоспособността на страната ни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във