Банкеръ Daily

Красимир Каракачанов:

Не е необходимо отлагане на нито един от проектите за ново въоръжение

Въпреки че икономическата ситуация в страната е неясна заради кризата, породена от коронавируса, министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че към момента не се налага нито един от модернизационните проекти за ново въоръжение да бъде отложен.

"Към момента от нашия бюджет близо 70 милиона лева сме предоставили на здравеопазването за борба с COVID-19. Но има разходи, от които може да се откажеш, и разходи, които не трябва да спираш, и проектите за модернизация са такива", каза Каракачанов пред журналисти във Велико Търново, след тържественото отбелязване на 142-рата годишнина на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“.

Припомняме, че въпреки тежката здравна криза в страната правителството наля приблизително 1 млрд. лева в корабостроене. Самият военен министър пoдпиca дoгoвopa за поръчката, след като проектът мина през различни фази, а преди около три години бе пред провал. 

На въпрос за новите противоепидемични мерки министър Каракачанов коментира, че от две седмици курсантите във висшите военни училища са под карантина, за да бъде запазено здравето им в условията на пандемия. "Като министър на отбраната, аз се съобразявам с препоръките, които дава главният лекар на въоръжените сили - началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Мутафчийски", подчерта той.

По думите му трябва да се доверим на медицинските специалисти и на хората, които всеки ден се борят с този проблем. "Министърът на здравеопазването и лекарите на големите болници препоръчаха новите мерки. Трябва да се доверим на професионалистите, а не на политиците или на слуховете в интернет", препоръча министърът.

Каракачанов изтъкна, че няма необходимост от военно-полева болница в момента, тъй като проблемът не е недостиг на легла, а с квалифициран медицински персонал и допълни, че обществото трябва да е наясно, че трябва да бъдем солидарни.

Вицепремиерът коментира и актуалната тема свързана с българо-македонските отношения.

"Споменавайки Македония, чувам някои наши партньори и т.нар. общественици да ни призовават да направим компромис, да приемем, че все пак нещата са се променили. С какво да направим компромис? С онези 200 000 български воини, които загиваха по бойните полета през 1912 – 1913, 1915 – 1918, 1941 – 1944 година? Да забравим това, че техните деца, майки, съпруги караха един тежък живот, защото техните мъже и синове загиваха за един общобългарския национален идеал – с това ли да направим компромис? След като те умираха в редовете на Българската армия за българския национален идеал. Убеден съм, че няма българско сърце и няма българин, в чиито вени тече българска кръв, който е готов да направи това, коментира още министърът на отбраната", каза военният министър. 

Той определи, като малка крачка напред вчерашното интервю на Зоран Заев, което доведе до политическа буря в Скопие.

"Декларацията не е документ, не е междудържавен договор. Затова ние искаме или анекс, или нов договор, или протокол, подписан, в който има много ясни гаранции какво се случва, кога се случва. Основното нещо е езикът на омразата. Ние искаме ясна гаранция как ще се променя тяхната образователна система, със срокове, тъй като самият преговорен процес е дълъг, той може да продължи и 10 години. За да дадем съгласие да започне, ние искаме разписана пътна карта", обясни Каракачанов.

Той поздрави премиера Заев за заявената позиция и посочи, че ако се върви в тази посока, следващата година може да се говори за започване на преговорния процес за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Заев заяви, че съжалява за негативните емоции, които предизвика интервюто му сред македонци. 

"В същото време искам да подтикна македонската общественост за помощ в приближаването до решение на въпроса с България. Двете страни трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да развием капацитет за разбирателство и прошка. Европейските народи се договориха да не забравят, но да си простят в името на бъдещето. Дълбоките разлики и исторически конфликти бяха оставени в миналото заради бъдещето на Европейския съюз. Това е и моето най-голямо желание и ще го следвам докато имам шанс за път към европейско бъдеще", каза македонският премиер в обръщение към македонските граждани, излъчено на живо в МИА.

В интервюто пред БГНЕС Заев заяви, че двата народа имат обща история. “Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това”, каза още той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във