Банкеръ Daily

Деница Сачева:

Не е необходима нова цялостна визия за пенсионна политика и реформи в първия стълб

На този етап не е необходимо да се разработва нова цялостна визия за пенсионна политика и реформи в първия стълб, а трябва да се следва тази визия, която е приета от 2015 година. Това заяви социалният министър Деница Сачева в пленарната зала в отговор на въпроси на депутати от БСП за политиката по подобряване на адекватността на пенсиите в България в краткосрочен и дългосрочен план.

Според Сачева краткосрочната визия за подобряване на адекватността на пенсиите може да бъде видяна в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година. Министърът припомни, че необходимостта пенсиите да се допълват със социално подпомагане е една от политиките, предложени с бюджета, в който 47 милиона лева са отделени за еднократна добавка от 120 лева за пенсионерите с пенсии от минималната до линията на бедност.

Министърът увери, че няма да има ощетяване на пенсионери с предложението действието на параграфа, който дава възможност за избор на методиката за определяне на размера на пенсията (с 3 години до края на 1996 г. или само с дохода след 2000 г.), да е до края на 2021 г., а не до 2023 година. Тя смята, че по-скоро ще има облагодетелстване на пенсионери от тази промяна, защото данните показват, че за две трети от пенсионерите, упражнили право на пенсия през 2019 година и 2020 година, прилагането на т.нар. нова методика с отпадането на дохода преди 2000 година при определяне на размера на пенсията, е по-благоприятна. Средно за всички видове пенсии, отпуснати по новата методика, пенсията е с 27% по-висока от тази по старата. При пенсиите за осигурителен стаж и възраст разликите стигат до 40 процента.

Сачева посочи, че "бурно рекламираното от парламентарната трибуна" преизчисляване на пенсиите ще остави големи групи от пенсионери без преизчислени пенсии и струва много.

При преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход от 2015 година, който тогава е бил 726,40 лв., биха били необходими 1 млрд. 187 млн. лева и 1 млн. 100 хиляди пенсионери не биха получили преизчисляване на пенсиите. Ако се преизчислят пенсиите със средния осигурителен доход за 2018 година, който тогава е бил 889, 90 лв., това би струвало на държавата 2 млрд. 761 млн. и 543 хиляди пенсионери няма да получат увеличение на пенсиите. Ако се използва доходът за 2019 година, който е бил 986, 52 лв., са необходими 3 млрд. 786 млн. лева и 368 хиляди пенсионери няма да получат увеличение.

До края на ноември ще бъдат внесени за обществено обсъждане промени в Кодекса за социално осигуряване, които уреждат фазата за изплащане на вторите пенсии, съобщи министър Сачева.

Първите, които ще придобият право на пенсия от Универсалния пенсионен фонд, са родените през 1960 година жени, тъй като тяхната пенсионна възраст е по-ниска от тази на мъжете. Родените на 1 януари 1960 година навършват изискуемата пенсионна възраст на 1 септември 2021 година. Броят на жените, които ще навършат през 2021 година изискуемата възраст за пенсиониране е около 20 000. Това са жените, родени от 1 януари 1960 година до 30 април 1960 година. Първите мъже, които ще навършат изискуема възраст за пенсиониране, даваща им право на пожизнена пенсия за старост от УПФ, или 64 години и 7 месеца, са родените между 1 януари 1960 и 31 май 1960 година и те ще навършат пенсионната възраст през 2024 година.

Министърът припомни и предложените от социалното министерство промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се очаква процентът на редукция на основната пенсия да падне до под 10 на сто.

Парламентът възложи на социалния министър да изготви промени в Кодекса за социално осигуряване. Такова проекторешение приеха по предложение на ГЕРБ депутатите след разискванията за пенсиите. „За“ проекта гласуваха 103 народни представители, без „против“ и 49 „въздържали се“.

Измененията в Кодекса за социално осигуряване трябва да регламентира фазата на изплащане на допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Депутатите поставиха срок до 31 декември 2020 г. законопроектът да бъде внесен в Народното събрание.

Отхвърлени бяха предложенията на БСП по разискванията.

Социалистите настояваха министърът да представи цялостна визия в краткосрочен и дългосрочен за пенсионната политика и реформи в контекста на осигуряване на адекватни доходи за хората в напреднала възраст, в условия на гарантиране на финансова устойчивост в пенсионната система, както и методика, регламентираща фазата на пенсиите от втория стълб на пенсионната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във