Банкеръ Daily

Общество и политика

Не е изключено учебната година да започне дистанционно

От Министерството на образованието и науката не изключват новата учебна година да започне дистанционно, в зависимост от ситуацията с коронавируса у нас.

Това каза пред БНР зам. -министър Таня Михайлова. Тя обаче подчерта, че основната цел на МОН е децата да бъдат в класните стаи на 15 септември. "Силно се надяваме, че година няма да започне дистанционно. Ние обаче сме длъжни да имаме други варианти, не смятаме, че ще затваряме училища повсеместно. Вие виждате, в детските градини, когато има такъв случай се затваря градината, прави се дезинфекция, след това се отваря“, заяви още зам.-министърът. 

Според образователното министерство най-добрият вариант е учебната година да започне нормално - с всички ученици и учители, а най-лошият вариант е първият срок да стартира така, както приключи миналата учебна година - изцяло онлайн.

От образователното министерство работят и по компромисен вариант при, който часовете ще се редуват , като част от тях ще са дистанционно, а други ще са присъствено.

Решението ще бъде взето малко преди 15-ти септември в зависимост от епидемичната обстановка у нас и броя на заразените, а новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование, които бяха приети днес дават възможност учебната година да започне изцяло дистанционно.

На първо четене бе прието и предложението на МОН 20% от учебните часове в училище да могат да бъдат дистанционни при желание на училището. Това право обаче ще имат само иновативните училища, и то само за учениците от 5-и до 12-и клас. Решението не остана без да бъде критикувано. Според проф. Иво Христов от БСП до 20% дистанционни часове сега означава до 50% след няколко години. "Пътят към Ада е постлан с дистанционно обучение, целта на обучението не е даване на информация, а формиране на личности, което не може да стане с едно кликване на мишката, а чрез социализация", коментира още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във