Банкеръ Daily

Стефан Янев:

Не е ясно колко ще се забави доставката на изтребителите Ф-16

Не е ясен срокът, в който ще се забави доставката на новите изтребители Ф-16. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев. Вчера той се срещна с представители на компанията, за да уточнят забавянето.

След конференцията на началника на отбраната Стефан Янев каза, че следващите разговори за сроковете ще бъдат със Съединените щати, защото договорът е сключен между правителствата.

"Договорът е правителства-правителства. В този смисъл Съединените щати като стратегически партньор, ние трябва да си направим разговорите с тях и да кажем какво точно се случва, ако не дойдат навреме. Това касае нашата организация, нашето планиране и включително и предварителното планиране за възможностите кой ще изпълнява тази задача преди пристигането на тези самолети", обясни той.

Вчера излезе информация, че министърът на отбраната Стефан Янев ще се срещне с представители на американската фирма „Локхийд Мартин“.

На срещата би трябвало да стане ясно с колко ще бъде забавена доставката на първите изтребители Ф-16, за което фирмата по-рано изпрати писмо на министерството.

Първите машини трябваше да са в България през 2023 година.

По време на третия кабинет „Борисов“ сумата по сделката беше платена наведнъж. Тя е на стойност около два милиарда и двеста милиона лева. 

По-рано днес и президентът Румен Радев коментира забавянето на доставката на първите осем изтребителя F-16. 

"Вече има информация, че ще има закъснение. И то не е малко. Това е изключително тревожно за въоръжените ни сили. Това са рискове България да загуби въздушен суверенитет и да не може сама да охранява своето въздушно пространство, което е и въздушно пространство на НАТО", подчерта той.

По думите му въпросите относно закъснението на на първите осем изтребителя F-16 трябва да бъдат отправени към правителството на Бойко Борисов.

"Те са подписвали договора, те знаят какви клаузи са поставили и те трябва да обяснят защо договорът не се изпълнява", подчерта върховният главнокомандващ.

Във вторник министърът на отбраната Стефан Янев съобщи, че американската фирма „Локхийд Мартин“ е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили. Министърът е получил писмо за забавянето, но разговори за това колко ще е то ще има в близките дни.

„Официално имаме писмо, в което се казва, че доставката на първите самолети ще бъде забавена. В писмото се казва от порядъка на няколко месеца. Утре като се видим с представители на фирмата ще знаем точните параметри, които те очакват“, каза Стефан Янев.

На 8 август 2020 г., България плати накуп 1,2 милиарда долара (около 2,2 милиарда лева) за първата партида от 8 бойни самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Първите от тях трябваше да пристигнат през 2023 г. Целта на новата сделка е ВВС да разполагат с пълна ескадрила от 16 изтребителя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във