Банкеръ Daily

Министерството на образованието и науката:

Не достигат 150 000 теста, за да се върнат всички ученици в клас

Министерството на образованието и науката обяви, че за да се върнат всички ученици в клас от понеделник, има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, дори ако децата са тестват само веднъж в седмицата. 

От ведомството допълват, че повече от 678 000 са всички ученици в страната без област Кърджали, в която заболеваемостта е под 250 на 100 000 души население и училищата са отворени без тестване. В момента министерството разполага с малко повече от 520 000 теста, като 430 660 от тях са разпределени в училищата и все още не са използвани. 

В склада на БЧК са налични 89 600 теста. Към момента няма никакви налични тестове за изследване на учениците на 13 декември. 

Всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник, заяви по-рано днес здравният министър Стойчо Кацаров. Те ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове.

„Експертите смятат, че вместо два пъти може да се прави еднократно тестване в началото на седмицата. Това вероятно увеличава леко риска, но това е пренебрежимо малко повишение на риска, не представлява сериозна опасност за цялостната епидемична ситуация“, обясни той.

„Съгласували сме с Министерство на образованието наличните количества и те позволяват всички деца в страната да тръгнат на училище“, каза още министърът на здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във