Банкеръ Daily

Общество и политика

Не допуснахме създаване на мигрантски лагери в ЕС, похвали се български евродепутат

Европейският парламент отхвърли опитите за създаване на мигрантски лагери в ЕС. Твърдо се противопоставихме на предложението на Еврокомисията, което щеше да позволи използването на еврофондове за създаване на категория центрове, каквито на практика не са предвидени в европейското законодателство. Това коментира българският евродепутат от Емил Радев, който бе докладчик от страна на групата на ЕНП по темата.

"Свободата на движение не означава освобождаване от отговорност. Всички хора, които живеят в Европейския съюз, независимо от това дали са европейски граждани или не, имат задължението да спазват националните и европейските закони. С оглед на терористичната заплаха в Европа с последните години бяха предприети редица мерки за повишаване сигурността на гражданите, като една от тях е създаването на нова централизирана система ЕКРИС за обмен на информация за осъдителни присъди на граждани на трети държави", обясни Радев.

Той поясни, че тази нова централизирана система ще включва информация за лицата с издадени осъдителни присъди, като самата информация за присъдите ще може да бъде получена само от осъждащата държава-членка. Освен това гражданите с двойно гражданство - такова на ЕС и на трета държава, ще бъдат включени в централизираната база данни. Техните пръстови отпечатъци, събрани в съответствие с националното законодателство, ще бъдат включени в системата.

Според Радев, ефективният обмен на информация за присъдите на граждани на трети страни, издадени от европейски съдилища, ще означава, че вече никой не може да избяга от закона като се премести от една страна в Европейския съюз в друга. „Новата система ще гарантира, че понасянето на съдебна отговорност ще става независимо от мястото на пребиваване.“. заяви в заключение Емил Радев.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във