Банкеръ Daily

Зам.-главният секретар на МВР:

Не допускаме по 1000 мигранти на ден

Всяко денонощие у нас са залавяни около 1000 мигранти, основно от Афганистан и Сирия. Това заяви за Нова телевизия зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев.

"Мигрантите са изключително мобилни. Те са организирани. Хората, които ги водят, много добре познават терена. Хващаме изключително много, не допускаме на денонощие около 1000 човека. Всеки ден е това. Искам всъщност да ви кажа, че са изключително изобретателни – не само влизат през порталите и като режат мрежата, това са по-редките явления. Те ползват алуминиеви стълби, които са леки и се чупят, и минават през съоръжението. Друг начин – използват паднали дървета, за да се покатерят по оградите или прокопават тунели", обясни той.

За да се контролира територията на границата, от няколко дни се използват и безпилотни летателни апарати, поясни зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. Извършват се и проверки в бежанските центрове.

„От няколко дни по разпореждане на министъра на вътрешните работи използваме безпилотни летателни апарати, за да контролираме територията на границата. Няма как обаче на всеки метър да има граничар. Този миграционен натиск не е от вчера. Той расте постепенно от години. През април тази година беше задействан план за извънредна ситуация във връзка с миграционната криза. Включихме и сили от българската армия. Допълнително сме ангажирали сили от Жандармерията и сили от Националната полиция”, каза още Станимир Станев.

Относно информацията, че може мигрантите да имат протекция от служители на МВР той каза следното: „Има такива сигнали. Работим с всички структури и служби, които имат отношение по въпроса. Скоро ще бъдете информирани за резултатите”.

Зам.-главният секретар на МВР поясни, че от 3 дни се извършват сериозни проверки в бежанските центрове. Там работят и служители на МВР. Има информация, че в тези домове има хора, които се занимават с каналджийство. Трима души са задържани в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във