Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕ ЧАКАЙТЕ СПАСИТЕЛИ ОТВЪН

Това, което искам, е в края на живота си да мога да кажа, че не съм бил на тази земя, без да направя нещо добро - твърди регионалният директор за Балканите на Национална банка на Гърция Христос Кацанис. Според него най-важното нещо в живота е човек да има хубаво семейство, на което да осигури добър живот. За това не са необходими непременно бляскава кариера, скъпи коли или яхти, нито големи приятели, които изчезват, когато изпаднеш в беда. Най-големият успех е семейството и това да се чувстваш добре със себе си.


Христос Кацанис е роден през 1956 г. в Атина. Родителите му са от Южна Гърция. Завършва икономическия факултет на Атинския университет, след това учи пет години в Сорбоната, където става доктор на икономическите науки и специализира финансови пазари. В Париж Кацанис придобива следдипломна квалификация по мениджмънт на предприятия и по банково дело. През тези години бъдещият банкер преминава стаж в Европейската комисия в Брюксел, в банка Креди Комерсиал дьо Франс и работи като външен сътрудник в Банк Насионал дьо Грес (Франс). След това се връща в родината си и започва работа в Банка за Централна Гърция, като същевременно е съветник на Асоциацията на гръцките банки (АГБ) и участва в комисията по финансови пазари на Европейската федерация на банкерите. През тези години Кацанис е един от редакторите на бюлетина на АГБ, пише и статии за различни икономически вестници и списания преди да бъде изпратен като представител на гръцка банка в Лондон. Беше интересно да допълня натрупания във Франция банков опит с англосаксонска професионална практика, спомня си Кацанис. Като сътрудник на Асоциацията на гръцките банки той участва в различни комитети на Европейската банкова федерация.


Още докато е в Париж, той проявява интерес към България. Както за мнозина гърци, и за в него първото му пътуване зад граница е било в нашата страна. Когато Хиосбанк (в нея Кацанис работи до 1990 г.) решава да открие клон в София, той се оказва единственият човек в банката, който говори някакъв славянски език - руски. Банкерът винаги е искал да опознае по-отблизо съседните на Гърция балкански страни. Мислех, че мога да разбера много по-добре родината си, ако имам контакти с нашите съседи, с които имаме толкова много общи корени и традиции, обяснява Кацанис.


За пръв път след промените в България финансистът идва у нас през 1991 г. на няколко частни посещения. От 1992 г. визитите му вече са свързани с интересите на Хиосбанк в страната ни, а от 1993 г. заживява постоянно в България.


Две събития - едно тъжно и едно радостно, бележат 1994 г. за Кацанис. Майка му, която живее с него в София, умира в началото на годината, а няколко месеца по-късно той се запознава с бъдещата си съпруга - българка.


Христос Кацанис твърди, че животът му не е много интересен, защото е изпълнен с много работа и малко свободно време.

Интересува се от българската култура

и се стреми да съдейства за развитието й доколкото може. Примери за това са спонсорството на Национална банка на Гърция за българския симфоничен оркестър и подкрепата за близките отношения между класическите лицеи в София и в Солун. Никога не е учил български с преподаватели, а е разчитал на практиката, на четене на вестници и гледане на телевизия. Знае общо осем езика - български, гръцки, английски, френски, немски, испански, италиански и руски.


В малкото свободно време, което му остава, Кацанис обича да пътува, да ходи на кино, да посещава музеи и да чете книги. Банкерът предпочита историческа, етнологическа и научна литература. Харесва европейското кино и е убеден, че Европа има фантастична култура. Дразни го насилието в американските филми. Хобито на банкера е да архивира исторически статии от вестници. Мечтае да напише книги за интересните ситуации, в които е живял през последните години.


Въпреки че не се интересува от футбол, Кацанис искрено се радвал на победата на Румъния срещу Англия на Европейското първенство и дори се обадил на приятели в Букурещ, за да ги поздрави.


Съпругата му Мария е завършила музикалната гимназия в Русе и Консерваторията в София, но не се е занимавала професионално със специалностите си - пиано и фагот. За сметка на това през последните години тя винаги е била до съпруга си, когато той е имал нужда от подкрепа.


Обикновено Кацанис работи до 8-9 часа вечерта. През уикенда пътува до родния град на съпругата си, до Северна Гърция, а понякога и до Охридското езеро. Макар и рядко, той намира време да посети приятелите си в Рим, Париж и Лондон. Тези срещи му дават възможност да чуе мнението на хора, които живеят и разсъждават по различен начин. Това много ми помага да поддържам баланса. Човек трябва да има приятели от различни професионални и социални среди, за да бъде по-голям реалист и да разбира живота от всичките му страни, обяснява Кацанис. Най-важното за него е приятелите му да са добри хора, да са искрени и честни. Парите и социалният им статус не го интересуват. Понякога срещам много интересни хора от т.нар. скромни среди.


Христос Кацанис продължава да е

оптимист за България

и за Балканите, въпреки че според него на полуострова все още има много сериозни проблеми. Балканите не само са много красиви, но и народите им могат да постигнат много, ако отворят границите си и работят заедно, смята банкерът. Той вярва, че хората от региона заслужават по-добро бъдеще. Мечтае да има деца, които да растат здрави и да живеят в един по-хубав свят.

Философията си за богатството

Кацанис обяснява така: Човек трябва да има достатъчно пари, за да живее достойно. В Гърция казваме, че ковчезите нямат джобове. Обича да харчи за пътувания и за книги. Професията му го задължава да носи официални костюми, но ако можеше, с удоволствие би ги заменил с обикновени дънки. Кара Опел Омега, която според него е удобна кола и не бие на очи. За разлика от повечето чуждестранни банкери у нас Кацанис не е изкушен от престижните квартали в покрайнините на София, а живее в апартамент.


Христос Кацанис има афинитет към добрата кухня и оценява по достойнство ресторантите 33 стола, Континентал Плаза, Перла, При орлите, Къщата. Предпочитанията му са към френската кухня, която според него е не само вкусна, но и артистична. Дори да стане военен преврат, ако французите обядват, никой няма да реагира, тъй като за тях храненето е изключителен ритуал, убеден е банкерът. Докато е живял в Париж и в Лондон, много обичал да готви, но вече не му остава време. Сега ястията приготвя жена му, а неговите домашни задължения се състоят в това да вечерям с нея.


Кацанис е очарован от красотата на българките. По принцип харесва високи жени, но най-важното за него е да не са глупави.


Кратките си отпуски банкерът прекарва в родината, тъй като не може да си представи лятото без гръцкото море. Но единственото друго място извън Гърция, където обича да плува, е на българското Черноморие. Познава почти цялата брегова ивица от Балчик до Синеморец.


В близките години Кацанис

ще продължи да се занимава с балкански проекти

След като напусне страната ни, иска да се върне да живее в Гърция, но е сигурен, че дейността му ще остане свързана с България независимо къде е.


На базата на дългогодишния си опит в различни страни Кацанис твърди, че банкерите в България са започнали да се развиват едва през последните години. До 10 ноември 1989 г. банкерството в страната ви беше просто система за преразпределение на капитали в рамките на една определена форма на икономиката - социализма.


Според Кацанис банкерът трябва да може да преценява и да поема риска, дори и понякога да допуска грешки. С малко късмет българските специалисти могат да станат блестящи мениджъри на големи институции след 10-15 години, прогнозира той.


След близо десет години у нас гръцкият банкер определя българите като нация, която обича знанията, но все още вярва повече, отколкото трябва, на някакви спасители отвън.


Българите са по-големи индивидуалисти, отколкото други народи, може би защото още не вярват в стойностите на колективната дейност. Ако им се създадат добри условия, които засега се срещат по-често в чужбина, отколкото тук са способни на чудеса. Българинът трябва да вярва в себе си, въпреки проблемите, с които се сблъсква ежедневно, твърди Христос Кацанис. А на съветите на човек с неговия опит и професионализъм определено трябва да се вярва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във