Банкеръ Daily

Младен Маринов:

Не бях министър на ДПС, а на българското правителство

Бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов не може да си представи в ролята на депутат, но е приел за оглави листата на ГЕРБ в София-област за предстоящите избори в качеството си на експерт като част от гражданската квота. Това обясни, че от разговор с премиера Бойко Борисов е разбрал, че кандидатурата му е била предложена от структурите в цялата страна.

"След близо 30 години служба имах нужда да остана сам със себе си и семейството си. Преосмислих някой неща, имах време да си преброя приятелите, след това се сблъсках с COVID-19", каза той в ефира на bTV в отговор на въпроса какво е правил през последните седем месеца, след като подаде оставка.

Случаят "Росенец"

По повод напрежението на плажа "Росенец", възникнало между полицаи и протестиращи през лятото на 2020 г., Маринов посочи, че служителите на МВР са си изпълнили задълженията - да спазват обществения ред.

"Полицаите пазиха обществения ред и не допуснаха две силно озлобени една към друга групи да се съберат и да се стигне до физически сблъсък", обобщи ексминистърът и подчерта, че не е бил "министър на ДПС, а на българското правителство". "Помня, че когато ме избираха, ДПС не ме подкрепи. Знам кой е Делян Пеевски, но не го познавам, а Ахмед Доган никога не съм го виждал. Борисов поиска оставката ми, за да разсее внушенията. Дайте ми един факт, който да показва, че съм зависим от която и да  партия", настоя той.

Работата на полицията по време на протестите срещу правителството той коментира с думите, че не иска да говори дали се допуснало полицейско насилие, а дали полицията е допуснала да се наруши гражданският мир. "Смятам, че колегите си свършиха перфектно работата. Българските полицаи бяха атакувани и унизени. Това беше брутално погазване на държавността", е неговото мнение.

Джиповете на МВР

За поръчката на джипове за полицията, която в момента се разследва от ОЛАФ, Маринов обясни, че обществените поръчки се провеждали по строго определени правила от Закона за обществените поръчки. Самата същност на поръчката се заключавала в техническата спецификация за това, което искаме да получим. А техническата спецификация била направена, така че да се закупят автомобили, които да имат висока проходимост.

"Впоследствие, по време на служебния кабинет, тази техническа спецификация е била променена и оттам нататък вече определя и насочва към друг продукт. Сама по себе си поръчката не е порочна и е минала през Комисията за защита на конкуренцията, през административен съд и министърът, който е бил тогава, е трябвало да подпише договора", поясни Маринов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във