Банкеръ Daily

Общество и политика

Не бе прието искането на "Възраждане" за комисия за COVID мерките

Парламентът отхвърли искането на "Възраждане" за създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около въведените на територията на страната противоепидемични мерки срещу COVID-19. Против предложението гласуваха 64 народни представители. 30 се въздържаха, а 51 бяха "за". Дебатът за учредяването на комисията започна още преди празниците, но времето на депутатите не стигна за гласуване. Така обсъжданията продължиха в първия работен ден след коледната ваканция на парламента. В мотивите към проекта се посочва, че е необходима пълна информация за заболяването, разпространението на вируса и въздействието на въведените противоепидемични мерки. Вносителите смятат, че изясняването на тези факти и обстоятелства ще даде яснота на всички действия на управляващите и ще насочи бъдещото управление на кризата в правилната посока.

По време на дебата Георги Михайлов от БСП посочи, че не е необходимо да се разводнява темата с ковид, като подчерта, че тя е в прерогативите на Министерството на здравеопазването. А Елена Гунчева от "Възраждане" настоя да има по-подробна информация за мерките, които действат. Тя смята, че има хаотичност при управлението на кризата. Лидерът на националистическата партия Костадин Костадинов изтъкна, че трябва да е ясно кой носи отговорност. Ако не искаме да продължаваме със задълбочаването на кризата, трябва да създадем тази комисия, счита той.

При изказването си от парламентарната трибуна Хасан Адемов от ДПС акцентира върху опазването не само на личното, но и на общественото здраве. И заяви, че отмяната на част от мерките крие опасност за здравето на обществото. Адемов призова депутатите да се доверят на обективната оценка на науката. Той заяви, че не вижда смисъл в създаването на комисията.

Според Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ", целта на комисията е да се информира обществото и да се поставят актуални въпроси по темата.

Преди обсъждането в декларация от името на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов предупреди за предстоящи протести заради въведените мерки. "Следващата сряда тук ще има протест. Апелираме за политически диалог. Настояваме за времето до следващата седмица да се даде ясен знак, че проблемите ще се решават от българските институции, а да не се създават от тях. Другата седмица отвън ще има десетки хиляди гневни хора, а когато хората излязат на улиците трудно могат да бъдат прибрани и тогава отговорността ще легне само и единствено на плещите на управляващото в момента правителство", закани се той. Председателят на "Възраждане"  призова парламентът да наложи временен мораториум на всички противоепидемични мерки. И поиска спиране на действието на "зеления сертификат" и свикване на широки обществени обсъждания с представители както на противниците на мерките, така и на техни привърженици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във