Банкеръ Weekly

Общество и политика

НДСВ СЕ СТОПЯВА

Национално движение Симеон Втори (НДСВ) би останало извън парламента, ако изборите бяха днес. Това е изводът от най-новото представително изследване за електоралните нагласи на българите, проведено от Галъп Интернешънъл през месец май. Съгласно резултатите в него, за царистката партия биха гласували едва 3 на сто от избирателите.
Тенденцията на спад в доверието към жълтите, започнала още в самото начало на сегашното коалиционно управление, бележи стабилни темпове през последните няколко месеца. Така например през февруари подкрепата за НДСВ е била 7.5%, през март - 5.1%, а през април - 4.4 процента. За онези, които са забравили припомняме, че за партията на Симеон Сакскобургготски на последните парламентарни избори гласуваха 19,9 на сто от избирателите. Впрочем доверието и към коалиционните партньори на НДСВ от началото на това управление досега също е намаляло - за БСП - от 31.0 до 20.1 на сто, а за ДПС - от 12.8 на 6.5 процента.
Въпросът е защо електоралната подкрепа към НДСВ се е стопила най-много?
Обяснението на социолозите
Повечето социолози се задоволиха само с констатацията, че основна причина за промяната на електоралната картина е навлизането в политическия живот на новосформираното сдружение Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), което се идентифицира с Бойко Борисов.
Приблизително всеки трети сподвижник на НДСВ е преориентирал подкрепата си към генерала, около 15 на сто от потенциалните му избиратели са хора с дясна политическа ориентация и едва 3 на сто са с леви убеждения.
ГЕРБ е много директна заплаха за НДСВ, обяви при последното представяне на резултатите от проучването на електоралните нагласи в столицата и Михаил Мирчев, шеф на агенция АССА-М. Според данните на агенцията, формацията на столичния кмет за един месец е стопила рейтинга на НДСВ в София с 10.6 процента.
И все пак защо именно партията на Симеон Сакскобургготски се оказа най-потърпевшата?
Според Михаил Мирчев обяснението е, че повечето от симпатизантите на гражданското сдружение на Бойко Борисов се самоопределят като центристи, поради което е логично попълненията им да идват основно от досегашните привърженици на НДСВ, които са най-плътно идентифицирани в центъра.
Склонността да вярваме в чудеса
Любопитно е, че с едно свое спонтанно изказване заместник-председателят на жълтата партия Николай Свинаров може би по-точно налучка вярното обяснение. И то е в склонността на българина да вярва в чудеса.
Новото чудо винаги е възприето с много надежди, това не е изключение в българския политически живот в годините на прехода, каза той. Логичното продължение на неговите думи е, че ако не беше това прословуто нашенско лековерие, едва ли през 2001 г. Симеон Сакскобургготски щеше да дойде на власт.
Действително сегашната политическа ситуация за пореден път разкрива основното измерение на хроничната нестабилност на българската политическа система: стремежа на електората да дава предпочитание на харизматична личност в ущърб на идеологическия, чисто политически избор. Не е важно дали това е в резултат на неизживяно наследство от миналото, или пък е проява на подсъзнателно недоверие към партийните програми, обещаващи светло бъдеще. При всички случаи обаче е симптом на сериозна криза на доверието в политическите партии.
Жълтите демонстрират непукизъм
Странно е как царистите продължават да се правят, че случващото се с тяхната партия не е повод за сериозно безпокойство.
В НДСВ няма притеснения за това, че може електоратът ни да се прелее към ГЕРБ. Разбира се, на едни избори всичко може да се случи. Но на този етап не сме обезпокоени от тези данни, заяви Минчо Спасов, заместник-председател на парламентарната група на царистите веднага след като станаха ясни резултатите от последното проучване на Галъп.
Според Николай Свинаров пък, НДСВ винаги успява да консолидира привържениците си преди избори и да постигне добри резултати. Като доказателство за твърдението си той приведе представянето им на последните парламентарни избори. По думите му участието на НДСВ в трипартийната управляваща коалиция поражда неразбиране сред част от хората. Въпреки това Свинаров прогнозира, че когато членството на България в ЕС от 1 януари 2007-а стане факт, голяма част от заслугата за него ще бъде отнесена към политическите активи на НДСВ. Може би точно затова чрез ефира на бТВ той ни напомни, че пилците се броят наесен.
Тази неприкрита самоувереност на заместник-председателя на жълтата партия говори до каква степен управляващите са си повярвали, че с евентуалното ни приемане в Европейския съюз могат да укрепят своята власт, независимо от ширещата се политическа корупция и неизпълнените предизборни обещания. Впрочем може би имат основание да се надяват, че дори и да бъдем приети по унизителен начин - с една или две предпазни клаузи, няма да се намери кой конкретно да отговаря за това. Защото най-коварният страничен ефект от създаването на тройната коалиция бе тъкмо размиването на политическата отговорност.

Владимир Дончев, секретар на НДСВ: ПЛАЩАМЕ СИ ЗА КОРЕКТНОТО ПОВЕДЕНИЕ
Безспорно има спад на доверието. Преди време казах, че със социолозите не се спори, а сега още повече. Дали са точно три, четири или пет процента, не се знае, но е факт. Дължи се до голяма степен, естествено, на нашето участие в управляващата коалиция. Явно е, че НДСВ плаща най-високата цена за това.
Вероятно от всички партии в коалицията НДСВ потенциално е най-подложено на риска от засмукване на електорат от страна на сдружението на Бойко Борисов. Това е обективно, първо, защото в главите на доста голяма част от хората битува някаква връзка между генерала и царя и това автоматически може би прехвърля доверие към Бойко Борисов. Обаче трябва да се има предвид, че това не изключва и доверието към Симеон Сакскобургготски. Но тези неща се измерват на избори, според точната конфигурация кой къде се явява и как.
От друга страна, действително разнородните икономически програми, политически послания по време на изборите и реализацията им в рамките на тази коалиция водят до известно разколебаване, въпреки че НДСВ продължава да следва една по същество пазарна, дясноцентристка политика. Но неизпълнението на по-социалните послания на БСП разколебават хората. Освен това българинът обича демонстрацията на сила. А проявата на едно възпитано, типично коалиционно поведение явно все още не се котира добре у нас. Ако почнем да се зъбим наляво и надясно, да търсим врага и да го посочваме постоянно, може би рейтингът ни ще се покачи. Ние в момента обаче предпочитаме да постигнем основния национален приоритет на страната - членството в Европейския съюз, а това става с много упорита и твърде често неблагодарна работа.
Истината е, че най-ясно надпартийно, националноотговорно поведение демонстрира именно НДСВ. И затова си плаща съответната цена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във