Банкеръ Weekly

Общество и политика

НДСВ ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОПУСНЕ ДРУГ ПОБЕДИТЕЛ

Николай Камов, координатор на Политическо движение Социалдемократи, пред в. БАНКЕРЪ

Г-н Камов, кога ще стане ясно какво ще прави левицата за президентските избори?
- В първите дни на септември Коалиция за България ще обсъди предложенията до момента и ще уточним стратегията. Политическо движение Социалдемократи (ПДС) не придава особено значение на предстоящите избори за президент. Ние имаме други приоритети. Най-важните въпроси, с които трябва да се заемем, са образованието и младежката безработица.

Важни ли са тези избори за цялата левица?
- В момента пред левицата стоят много въпроси от друг характер, нерешени в продължение на дванадесет години - каква е тя, каква иска да бъде, накъде е тръгнала, кои са нейните европейски партньори. България е единствената страна, която няма статут в Партията на европейските социалисти (ПЕС). Това са въпросите пред левицата, които тя трябва да реши през 2001-ва година.

Реалистичен ли е според вас вариантът Коалиция за България и настоящите управляващи да лансират обща кандидатпрезидентска двойка?
- Не ми се струва реалистично току-що спечелилото убедително мнозинство НДСВ, което по-скоро определя себе си като дясна политическа сила, да направи коалиция с левицата. По-реалистично е от движението да търсят валенции надясно, но ще бъде грешка от тяхна страна да подкрепят кандидатура, издигната от СДС. Отсега мога да прочета заглавията във вестниците в чужбина: Три месеца след победата на Симеон Втори президентските избори в България бяха спечелени от кандидата на загубилите изборите християн-демократи.

От СДС заявиха, че ще подкрепят Петър Стоянов?
- Това е друго. Става дума и за него, всъщност Петър Стоянов се възприема като кандидатура на СДС. Не че е невъзможно, но представете се как само месец след победата на НДСВ друг в България да може да каже: Аз съм победител. Това е най-неизгодният в политически план вариант за управляващите. Те са изправени пред необходимостта да издигнат свой кандидат и имат капацитет и доверие да спечелят изборите. Ако този кандидат бъде приемлив за левицата, не виждам нищо лошо в това тя да го подкрепи.

Тази формула обсъждана ли е вече в Политическия съвет на коалицията или в рамките на Новата левица?
- Не, не е обсъждана. Има предложения и идеи, свързани с изборите.

Какви по-конкретно?
- В БСП протича процес на номинации. Става дума за известните вече в публичното пространство имена.

Обща кандидатура на НДСВ и СДС би създала впечатлението за синхрон в действията на двете политически сили - нещо, което движението не можа да постигне по време на преговорите за сформиране на коалиция.
- Точно тук е въпросът - впечатление ли искат да направят управляващите? За това винаги ще се намерят хора. Ако обаче те искат да постигнат действителна промяна на десетгодишното статукво, а не просто да се представи желаното състояние за действително, ще трябва да рискуват. Иначе казано, да издигнат, макар и не толкова популярна, физиономия, но тя да олицетворява истински ново състояние. Няма значение дали десницата или левицата са привлечени в някаква степен на някакви етажи във властта. Така или иначе обществото ни ще бъде разделено на различни политически възгледи. Убеден съм, че НДСВ не може да просъществува в сегашното си състояние. То ще се конституира в дясното пространство и тук негов конкурент е СДС. Това е здравата политическа логика. Левицата по-малко застрашава НДСВ.
Това, което прави НДСВ, не е коалиция. Левицата даже няма свои представители във властта, има хора от левицата, които се оказват кадърни и можещи. Е, това е демонстраци я на ново, радикално поведение. Никой досега не признаваше правото на можене на опонентите си дори в персонален план.

Според вас, има ли забавяне в процеса на конструиране на властта на всички равнища?
- Приветствам подхода на обмисляне на всяко решение, защото се ръководя от римската сентенция Бързай бавно. Би ме смутило, ако след доста сериозно обмисляне се направят очевидни грешки в назначенията. Или пък, ако въпреки тази очевидност се робува на стария принцип, че моите хора са свещени крави и те не се пипат.

Ако говорим персонално, как бихте коментирали назначаването на Стоян Ганев за директор на премиерския кабинет?
- Заради уважението ми към правителството не искам да коментирам този въпрос. Не мога да приема като добро такова назначение, но това е преценка на премиера и той ще си носи последствията.

Появиха се слухове, че някои от депутатите на Коалиция за България може да бъдат привлечени към НДСВ, което ще гарантира на движението абсолютно мнозинство без участието на ДПС. Тази нагласа се прояви още при гласуването за правителството. Има ли в момента такава тенденция?
- Такава тенденция не усещам. Колегите много ясно заявиха мотивите си за гласуването. Това е едно добро решение и беше най-адекватното гласуване на нашата ПГ съобразно конкретните обстоятелства. Ние сме опозиция, но се отнасяме конструктивно към възможността, която тези парламентарни избори дадоха за промяна на нещата у нас. Това поведение не носи преки дивиденти на левицата. Защото успехите във всички случаи няма да са наши, но грешките ще са и наши. Впрочем това положение не може да продължава дълго и левицата трябва да придобие собствена физиономия.

Какви са причините за замразяването на проекта Нова левица, което се наблюдава след изборите?
- Парламентарните избори бяха факторът, който замрази проекта Нова левица и го отмести в пространството на една 16-членна коалиция, обхващаща целия ляв спектър. Проектът е последното от многобройните усилия за трансформация на българската левица. В Унгария това стана буквално за една нощ с отделянето на бившите комунисти от тези, които желаеха да вървят по европейски социалдемократически път. У нас нямаше такива лидери. По-точно имаше лидери, които бяха заинтересовани от мъглявата формулировка за единството на партията и на левицата с цел да осигурят за себе си още малко политически живот. Имам предвид всички ръководства на БСП от началото на прехода през 90-те години. Всички опити отвътре и отвън да се направи трансформацията се провалиха. След един трезв анализ през миналата година ние решихме да създадем политическа формация-проект, а не поредната партия. Всеки има право да участва в нея както организирано, тоест като партия, така и персонално.
Сега сме изправени пред две предизвикателства - първото е да осигурим плът и кръв за това, което наричаме нова. Младите поколения засега не ни припознават като такива. Второто е да спрем непрекъснато да се занимаваме със себе си, смятайки, че това интересува и хората. Собствените ни спорове досаждат и топенето на гласовете за левицата се дължи главно на тази причина. Когато тя се захване с реални обществени проблеми и покаже, че може да ги решава, ще събере и нови избиратели.

Кои от вашите партньори в Новата левица най-силно се противят та подобни трансформации?
- Ръководствата са пречката за проекта, а не хората, защото ние никога не сме виждали неговия успех в събирането на лидери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във