Банкеръ Weekly

Общество и политика

НДСВ ЕДИНСТВЕНО МОЖЕ ДА НАПРАВИ КОМПРОМИС С ВСЯКА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА

Кирил Сакскобургготски пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Сакскобургготски, какво е вашето впечатление, как чуждестранните инвеститори приемат перспективата България да бъде управлявана от коалиционно правителство?
- Мисля, че не само чуждестранните инвеститори, но и гражданите и фирмите предпочитат да има самостоятелно правителство. Това би бил идеалният изход от изборите.
Не забравяйте, че в тази кампания бяха разменени доста обиди. Взаимоотношенията между отделните политически сили ескалират, което според мен става за сметка на Национално движение Симеон Втори и е в полза на СДС. Но именно движението е политическата формация, която би могла да направи компромис спрямо останалите партии и коалиции, тъй като ще заема централна позиция в бъдещия парламент. Затова НДСВ е способно, ако се наложи, да изгради стабилна коалиция, която да управлява.

Кои от хората, които са включени в избирателните листи на движението, са препоръчани от вас?
- Препоръчах личности, които познавам от работата си в Лондонското Сити и които смятам, че са много подходящи. Разбира се, някои от тях приеха поканата ми, а други ми отказаха. Хората, които откликнаха на моето предложение, са няколко. Между тях са Николай Василев и Милен Велчев. Има други професионалисти, които мисля, че ще се присъединят към движението в бъдеще. Те не са го направили досега, защото е трудно за един човек да вземе бързо решение, когато става дума да се откаже от работата си и от живота, който е имал до момента.

Говори се, че движението се финансира предимно от една-две инвестиционни банки, които са заинтересовани България да преструктурира външния си дълг, като пусне на международните пазари нови глобални облигации и от тях да извлече големи печалби...
- Тази версия е толкова неправдоподобна, че дори не заслужава да се обсъжда. Ако говорим честно, когато става дума за финансиране на партиите, би трябвало да се вгледате по-внимателно в това, което върши СДС. Нашето движение не печели бонуси в предизборната надпревара по некоректен начин. По този въпрос трябва да се вгледате по-внимателно в действията на тези, които разполагат с държавния апарат. Ще ви припомня, че бяха предприети най-различни правни маневри и атаки, които да объркат избирателя. Дори бяха регистрирани партии със сходни на НДСВ имена. Що се отнася до инвестиционните банки, те въобще не се интересуват от това, кой е в българското правителството и никога не биха се замесили в местната политика.

Вярно ли е че Национално движение Симеон Втори разчита да привлече за България безлихвени кредити от ислямски банки?
- Не знам точно. Несъмнено, ще използваме всякаква помощ, която можем да получим. Но лично аз не съм чувал да са водени разговори с ислямски банки. Не мисля, че трябва да обръщате внимание на тези клюки.

В нашите финансови и политически среди се коментира, че лидери на НДСВ преговарят с някои арабски държави, които да откупят от България вземанията й от Ирак и Либия. Водени ли са подобни разговори?
- От счетоводна гледна точка тези вземания вече са отписани. Не сме мислили, че ще можем да видим пак част от парите, които дължат на България предишните й приятели, между които са Ирак и Либия. Но ако можем да си върнем някакви суми от тези държави, толкова по-добре. За нас това ще е непланирана печалба.

Все пак водят ли се преговори с някоя от споменатите държави по този въпрос?
- Не, но съм уверен, че вземанията на България от чужбина ще бъдат една от областите, на която икономическият екип на националното движение ще обърне специално внимание. Надявам се, че ако положим необходимите усилия, ще можем да си върнем част от вземанията. Общият им размер е около 2 млрд. щ. долара и ако получим по 50 цента за долар, в страната ще влязат 1 млрд. щ. долара. А това, съгласете се, не са малко пари. Но повтарям, не трябва да храним големи надежди, че ще си върнем парите от Ирак и Либия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във