Банкеръ Daily

Според социалистите:

НДК е пример за управлението на ГЕРБ

НДК е пример за  управлението на ГЕРБ. Една лъскава фасада, а като се разровиш - започват да излизат нагласени обществени поръчки, злоупотреби с разходването на средства. Това каза депутатът от БСП Жельо Бойчев. Той обясни, че следващата седмица ще е особено интересна заради информацията, която се очаква от директорите на НДК до 2016 година.

"Изумен съм от това, което се е случвало в НДК, от казаното и от министрите на парламентарната комисия, която разследва казуса. Не може да има министър и вицепремиер, който да казва в комисията, че е искал бизнес-план, оздравителен план, финансова информация за дружеството  и това да е отказвано. В коя държава се случва това нещо?”, попита Бойчев пред Нова телевизия.

Той поясни, че вицепремиерът Томислав Дончев е споделил, че 3 или 4 пъти е искал бизнес-план от НДК. През 2015 и 2016 година загубите на емблематичната за България сграда са 8,3 млн.лв и 9,6 млн. лв., а само до май тази година натрупаните загуби са 3,4 млн.лв. 

"За две години загубите са над 21 млн.лв., а хората, които са ръководили НДК преди това твърдят, че по сметките е имало оставени 5 или 6 милиона лева. Големият въпрос, който виси е - коя сила и защо върна на поста директор на НДК Мирослав Боршош, след като министри са били информирани за злоупотреби”, каза още народният представител.

Той е доволен, че и ГЕРБ са подкрепили искането на „БСП за България” на следващото заседание на парламентарната комисия да бъдат извикани за изслушване и изпълнителните директори и председателите на Съвета на директорите на НДК до 2016 година.

"Защото документите са подписани от тези хора. Те са принципали на обществената поръчка за ремонта, съгласувателните писма, разпоредбите с финансовите средства и пр. Държа да им задам много въпроси, но най-вече да питам г-н Боршош, кой му е оказвал натиск”, отбеляза Жельо Бойчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във