Банкеръ Daily

Общество и политика

Назначили Пламен Георгиев за консул заради "добрата му координация с испанските служби"

Министерството на външните работи изложи аргументите си за назначението на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия. Според подопечните на вицепремиера Екатерина Захариева бившият шеф на антикорупционната комисия е предпочетен заради добрата му работа с правохранителните служби в Испания. "Работата в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, а Георгиев владее и испански език", казват от Външно министерство, цитирани от БНР. Също така като мотив се изтъква, че настоящият консул във Валенсия Цветелин Цонев ще поеме новооткритото консулство на България в Барселона, което се очаква да бъде изключително натоварено, а той има голям опит в работата с българската общност в Кралство Испания.

Както "Банкеръ" писа, преди седмица на закрито заседание правителството е одобрило назначението на експредседателя на КПКОНПИ. Той подаде оставка от поста в комисията в последния ден на юли и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Георгиев обясни оставката със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която според Столична община има построени незаконни постройки.

Пламен Георгиев бе една от фигурите в сагата "Апартаментгейт". Той излезе в дълъг отпуск до приключването на проверките за покупката на луксозния му имот. Данъчната администрация и държавното обвинение бяха фокусирани и върху произхода на средствата за закупуването на тризонета в квартал "Гео Милев". Все още НАП, прокуратурата и Столична община не са обявили конкретни резултати от инспекциите. Въпреки това Георгиев твърди, че НАП не е открила никакви нарушения при него или семейството му. 

За разлика от посланическите назначения, консулските не се съгласуват с президента Румен Радев, който в разгара на "Апартаментгейт" обяви, че сваля доверието си от Георгиев. След решението на кабинета започва кореспонденция с испанските власти, които трябва да се съгласят с българското предложение. Това се официализира с т.нар. "консулски патент", едва след получаването на който Пламен Георгиев може да поеме новата си позиция. Заради нея той трябва да поиска от Прокурорската колегия да го освободи от прокурорската длъжност.

Георгиев беше сред първите кандидати за работа в новосъздадената през 2011 г. Специализирана прокуратура. До 1 януари 2012 г. когато тя започна работа, той беше заместник правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов. Предишният състав на ВСС го назначи и за заместник-председател на спецпрокуратурата. ВСС обаче го възстанови на редова работа, тъй в молбата си до прокурорската колегия Георгиев сам бе поискал това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във