Банкеръ Daily

Общество и политика

Назначението на Георгиев за консул - пореден пример за некомпетентност, невежество и неграмотност

Българското дипломатическо дружество (БДД) категорично се обяви против назначението на Пламен Георгиев за консул във Валенсия. Според най–старото и авторитетно професионално сдружение на българските дипломати този ход на правителството е пореден пример за некомпетентност, невежество и неграмотност в държавата

В позицията им на първо място се напомня, че генералният консул е позиция в дипломацията, която е високо уважавана и ценена в двустранната дипломация. В международните отношения консулът е фигура от „древни времена”, както казва още в преамбюла си Виенската конвенция за консулските отношения, появила се далеч преди посланика.

Отделно упрек има и към аргумента, че Георгиев има добри контакти с местните служби. За добрата координация се изпращали нарочни полицейски аташета, изтъква дипломатическото сдружение. .

"Трето, не е видно от биографията на Пламен Георгиев къде точно е научил испански, което също се подчертава с голяма гордост от МВнР. Но, пак за информация на управляващите, и знаенето на езика не е гаранция, че можеш да свършиш работата, за която те изпращат – той е просто необходим реквизит. Не трябва да се отминава с лека ръка и това, че името на Пламен Георгиев е съпътствано от непрекъснати публични скандали, което българското правителство да не си прави илюзия, че приемащата страна не отбелязва", отбелязват още от БДД. 

Те са категорични, че да изпратиш човек във Валенсия, който няма представа от консулската работа, който няма елементарен опит в дипломацията, е „бедствие” и за българската общност там, и за България тук, и за дипломатическата служба в частност.

"Тенденцията да се изпращат непрофесионалисти на длъжността генерален консул на България вече продължава доста години. Политическите назначения при генералните консули далеч надхвърлят допустимите 20% процента за политически назначения по Закона за дипломатическата служба. Като добавим и посланиците, скоро ще се окаже, че за кадровите дипломати, за истинските дипломатически служители, вече няма свободни позиции. Затова нека не се учудваме, че външната ни политика се свежда до „прегръдки и целувки” и ПР-мероприятия и никакви реални постижения. Защото дипломацията е работа, и то денонощна, макар че на някои хора им се струва, (за съжаление най-вече сред управляващите), че тя е всъщност ходене от един прием на друг или от един коктейл на следващия", се казва още в позицията им. 

Тя завършва с призив за отмяна на назначението, както и за отпор от страна на ръководството на Министерството на въшните работи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във