Банкеръ Weekly

Общество и политика

Назначават областните управители до дни

До дни партиите, подкрепящи правителството, ще си разпределят постовете на областните управители и утвърдените вече от парламента 22 на брой ресорни комисии, научи "БАНКЕРЪ". Принципът за подбор щял да е следният: в местата, където реформаторите и патриотите имат депутати, няма да се назначават техни областни управители и обратното. При определянето на губернаторите ще се спазва квотният принцип, но няма да се раздува щатът с повече заместник областни управители, обещава мнозинството.

При определянето на ръководствата в парламентарните комисии правилото ще е подобно. Ако например министърът е от ГЕРБ, комисията в парламента ще се ръководи от АБВ, от някой патриот или реформатор. Ще има, разбира се, и изключения, тъй като почти е решено, че ДПС ще председателства социалната комисия, а БСП - икономическата.  

Междувременно през седмицата заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от АБВ Росица Янакиева каза, че партията й ще ръководи поне две парламентарни комисии, без да се ангажира с ресорно и персонално разпределение. ГЕРБ със сигурност ще си запази Комисията по бюджета и финансите, мегакомисията за службите, здравната комисия и др. Реформаторите поемат земеделието и регионалното развитие.

Спряганият за председател на енергийната комисия Красимир Каракачанов категорично отрече подобен вариант с аргумента, че историк като него не би могъл да се справи с този тежък ресор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във