Банкеръ Daily

Общество и политика

Навършват се 144 години от обесването на Васил Левски

Днес отбелязваме 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Левски е големият идеолог и неуморният организатор на българската национална революция. Неговите политически и държавнически виждания следват духа на най-доброто от европейските демократични принципи.

На Васил Иванов Кунчев българският народ е дал признателните имена Левски, Апостола и Дякона. След смъртта му, през 80-те и особено 90-те години на 19 в., в широка употреба влиза "Апостолът на свободата", за което особена заслуга има Иван Вазов.
 

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. До последно османците не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там станало ясно кой е той. Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд.

В София Левски е изкарван на разпит шест пъти.Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873 г.

На 18 срещу 19 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Годишнината ще  бъдат отбелязана днес с различни възпоменателни церемонии.

Президентът Румен Радев ще участва в почитането на паметта на Апостола пред паметника му в София. Както всяка година в 17.40 ч. ще започне литийното шествие до паметника на Васил Левски, което ще започне от църквата "Света София". В него участие ще вземе вицепрезидентът Илияна Йотова. Преди шествието, в храма ще бъде отслужена панахида.

Facebook logo
Бъдете с нас и във