Банкеръ Daily

Общество и политика

Навън ще се излиза само с маска или шал, настоя Борисов

Премиерът Бойко Борисов настоя носенето на маски на обществени места отново да стане задължително. Той ще настоява за нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев за това маските да бъдат задължителни, която да влезе в сила от полунощ и да е факт за утрешния празник Цветница, на който се очаква струпване на хора в църквите, след като правителството прецени църквите да останат отворени.

"Ще говоря с Ананиев от полунощ да направим задължително носенето на маски навън. В цял свят е така. Всеки от вас е убеден, че маска или шал, биха свършили работа. Поръчали сме още един милион маски, отделно всеки може да си ушие, ако иска. Искаме маскимално бързо да въвеждаме всяка една от мерките, но за да ви ги предложим огромен колектив от хора работят, уточняват, за да може да има ефективност“, заяви по време на брифинг Борисов.  

Премиерът подчерта, че най-трудното ни предстои - под 1% се движим в момента.

"В тъгата си мога да кажа, че добрата новина е, че тези починали хора са все с тежки заболявания. Но ние имаме много такива хора в страната, рисковата група е много голяма и ако я изпуснем, да влязат всички в болницата, тогава ще понесем катастрофална щета. Вчера сме поръчали 30 000 PCR теста и сме ги платили на Южна Корея, защото казват, че там са едни от най-добрите. Кръстосвайки методите и на пуловете, и на индивидуалните тестове, мисля, че с такива количества ще понесем първата вълна на масовите тествания", отбеляза Борисов. 

Той посъветва хората да си останат у дома на Великден.

„Който не умира да отиде на църква да не го прави. Убеден съм, че Господ ще ни чуе заради това, че сме действали умно. Аз самият ще изляза на двора вечерта на Великден, но нека го направим от вкъщи, от дворовете си", допълни премиерът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във