Банкеръ Daily

Общество и политика

Навигацията на правителствения "Фалкон" отказа, той ще бъде спрян от движение

Малкият правителствен самолет с премиера Бойко Борисов на борда беше приземен днес ръчно на пистата на летище „София“. До това се е стигнало, след като навигационната система отказала напълно при опит самолетът да се приземи в столицата. Системата е изключила и пилотите не са успели да я рестартират, така че се наложило да преминат на ръчен режим. В крайна сметка самолетът е приземен успешно, няма пострадали.

Борисов бе в Солун за четвъртата среща на високо равнище на тема „Променящото се бъдеще на Европейския съюз“

Малко след като това се случи командирът на Авиотряд 28 ген. Тодор Коджейков съобщи, че правителственият "Фалкон" ще бъде спрян, докато не се установи причината за аварията. Той ще апелира за закупуване на нов самолет. Коджейков каза още, че на борда е имало 9 души. Пилотите са направили втори кръг над летището и са кацнали визуално, благодарение на това, че са познавали района и самото летище.

"Фалконът" няма да се ползва повече на този етап от първите ни държавни мъже, докато не се отстрани проблемът в системите му. Може би е време да се купи нов самолет, защото на първо място е безопасността на пътниците и екипажа", заяви пред медиите командирът на Авиоотряда Тодор Коджейков.

"Докато не се отстрани проблемът, няма да се ползва. Тъй като дава доста и често такива дефекти, е хубаво да се помисли за нещо по-ново и по-хубаво", заяви Коджейков. Всичките 9 души на борда на "Фалкона" са се приземили благополучно, благодарение на това, че пилотите "са професионалисти и са имали други прибори, за да кацнат, но и заради това, че познават територията на софийското равно поле, за да бъде кацането благополучно", обясни командирът на Правителствения авиоотряд.

Той излезе с извънредна пресконференция пред медиите, за да даде подробности около поредния инцидент и инфарктното приземяване на летателната машина, докато на борда му се намираше премиерът Бойко Борисов заедно с още 8 души. Ситуацията е била доста критична, стана ясно от думите на Коджейков. "Вътре в самолета не е било безопасно, докато не са кацнали на земята", каза бившият гард на премиера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във